Nico Booster

Bona Resilient System is er voor het beschermen van alle soorten elastische vloeren

Gezond alternatief voor alkalisch strippen en polymeren

Technisch adviseur Nico Booster is al jarenlang één van de bekende gezichten bij Bona. Tot en met 2022 combineerde hij zijn taak als adviseur voor de parketafwerking en -onderhoud van Bona met dezelfde functie voor het systeem voor elastische vloeren. Inmiddels focust Nico zich meer op het Bona Resilient System van de Zweedse fabrikant, waarbij het overgrote deel van de te behandelen vloeren bestaat uit linoleumvloeren. “Dit betekent veel advies geven tijdens schoolvakanties wanneer veel linoleumvloeren worden gerenoveerd. Ons systeem is een gezond alternatief voor het traditionele strippen en opnieuw polymeren met chemische stoffen dat leidt tot veel verontreiniging.”

 

Het Bona Resilient System kwam in 2016 op de Nederlandse markt. De eerste vloer die met het systeem werd behandeld, was een gietvloer bij de Universiteit van Amsterdam, zo weet Nico: “Na het renoveren door een andere partij was de toplaag gaan loslaten; we hebben dat toen hersteld.” Het was de bedoeling om voor dit systeem met een andere fabrikant te gaan samenwerken, maar Bona besloot de ontwikkeling en productie toch zelf op zich te nemen. “De traditionele manier van het groot onderhoud na 1 of 2 jaar voor linoleum is de vloer strippen tot het kale linoleum en dan weer met polymeerlagen opbouwen. Dit is een proces waarbij veel schadelijke alkalische stoffen worden gebruikt die gewoon, samen met het oude polymeer, zo door de wc worden gespoeld en in het rioolwater terecht- komen. Niet alleen bij scholen maar ook in zorginstellingen, bibliotheken en stadskantoren, overal waar linoleum werd gerenoveerd. Dit gaat al decennialang zo. Het is een vervuiling die bijna niet voor te stellen is. Waterzuiveringsbedrijven zeggen ook dat dit afvalwater lastig te filteren is maar volgens de huidige regels is het toegestaan.”

Voor

 

Na

‘Met ons systeem hoef je niet ieder jaar de vloer te strippen’

Voor alle elastische vloertypen

Gelukkig zijn er steeds meer grote schoonmaakbedrijven die afscheid willen nemen van polymeren en alkalisch strippen, aldus Nico: “Die wens sluit mooi aan op ons streven naar het ontwikkelen en verkopen van producten die zo min mogelijk impact hebben op het milieu. Bovendien is het traditioneel strippen en opbouwen van nieuwe beschermlagen een zeer arbeidsintensief proces dat altijd in de vakantieperiode moet plaatsvinden wanneer de beschikbaarheid van medewerkers toch al minimaal is.

Met ons systeem hoef je niet ieder jaar of iedere twee jaar de vloer te strippen” Hij beschrijft de opbouw van het Bona systeem: “Schuren tot de basis van het linoleum, de Bona Linoprime gebruiken, eventueel een nieuwe kleurlaag aanbrengen en dan afwerken met 2 lagen Bona Pure HD. Of minder intensief: terugbrengen tot de fabriekscoating, in de meeste gevallen van Forbo, opschuren en de twee lagen Bona Pure HD eroverheen. Dit gaat minimaal 5 jaar mee.” Nico geeft altijd wel een min of meer dwingend advies mee aan de eigenaar van de vloer: “Zorg voor goede geleiders onder de stoelen en de tafels, juist op school. Zorg voor zandroosters en goede schoon- loopmatten. Zand is de grote vijand van iedere vloer. Ik heb een keer een basisschool bezocht met een indoor zandbak, ik stond echt even met mijn mond vol tanden.” Hij benadrukt dat het Bona Resilient System ook bij particulieren kan worden toegepast en ook op veel meer dan alleen linoleum: PU gietvloeren, rubber vloeren, PVC/LVT. “Alles dat elastisch en geen hout is. Zowel in alle soorten projecten als bij mensen thuis.”

 

 

Andere schaalgrootte

Het leeuwendeel van de huidige opdrachten waarvoor Bona het systeem levert zijn dus onderwijsinstellingen. De voornaamste klanten zijn dan ook grote vloeronderhoudsbedrijven. “Ik was gewend om vanuit parket mee te denken met kleine bedrijven of zelfstandigen over oplossingen voor vloeren vanaf 20 vierkante meter of iets dergelijks. Bij de gemiddelde basisschool begin je met een oppervlak van 3.000 vierkante meter. Alle stoelen en tafels krijgen dus op ons advies nieuwe viltgeleiders. Alles moet weer worden teruggeplaatst op de juiste plek, ook dat is een deel van de offerte die het onderhoudsbedrijf aanbiedt. Het is een andere dynamiek dan bij parket en een andere schaalgrootte.

Ik leg het systeem uit aan de voorman en hij vertelt zijn medewerkers wat ze moeten doen. In sommige gevallen doen we eerst een proefvloer op een school en zijn ze tevreden dan volgt de rest van het gebouw. Het kunnen laten zien van goede referenties is zeer belangrijk in deze sector.” Voor het dagelijkse onderhoud van het Bona Resilient System is er de Bona Clean R50. “Deze functioneert overigens ook prima op andere coatings dan die van ons, maar wanneer wij de coating hebben verzorgd dan is het altijd: gebruik de Bona Clean R50.” Ook het gebruik van andere onderhoudsmiddelen dan de Bona Clean R50 heeft geen negatieve invloed op de kwaliteit van de Bona coating, zo stelt Nico. “Maar voor de garantie vragen we de vaste combinatie.”

 

Ook interessant voor parketbedrijven

Kan ook iemand anders dan een schoonmaakbedrijf uit de voeten met het Bona Resilient System? “Uiteraard. Juist voor parketbedrijven die parketvloeren renoveren of onderhouden bij particulieren. Ligt er ergens een linoleum of een pvc-vloer in huis en is deze aan een opknapbeurt toe: stel het voor. Ik weet dat dit in de praktijk niet vaak voorkomt, maar kom je het tegen, ook bij een project waarvoor je wordt gevraagd om de parketvloer te doen en je ziet een linoleumvloer: het werk is eigenlijk niet veel anders dan het renoveren van parket. Schuren, primeren en dan twee lagen Bona Pure of Bona Pure HD.

Het verschil tussen deze twee is dat Bona Pure een verhoogde weerbaarheid tegen chemicaliën biedt en Bona Pure HD is extra slijtvast, net als de Bona Traffic HD dit is voor parket.” Hij laat de kleurlaag Bona Pure Colour zien die op oude elastische vloeren kan worden aangebracht, eventueel met de Bona Creative Chips die machinaal (een pomp met een spuit- pistool) of met de hand in de kleurlaag kunnen worden verspreid. “De meeste RAL kleuren zijn te bestellen, de hardlopers houden we in het magazijn in Duitsland op voorraad. Op de kleurlaag moeten dus altijd twee coatinglagen worden aangebracht voor maximale bescherming. Ook plinten kunnen worden meegenomen in het renoveren met het Bona Resilient System.” Bona werkt ook samen met Forbo: “We hebben veel van Forbo geleerd over het product linoleum. Maar we hebben ook gevraagd: zien jullie ons niet als een soort bedreiging voor jullie traditionele renovatiemethode? Nee, zei Forbo. Jullie duurzame manier van vloeronderhoud past juist goed bij onze vloeren die bestaan uit natuurlijke bestanddelen en die een duurzaam karakter hebben. Jullie zijn een uitkomst voor ons. Dat was verras- send en prettig om te horen.”

‘Het kunnen laten zien van goede referenties is zeer belangrijk in deze sector’

 

Voor  

 

 

Na

 

‘Forbo zei: jullie zijn een uitkomst voor ons. Dat was verrassend en prettig om te horen’

 

Traditie gecombineerd met innovatie

Nico ziet dan ook overeenkomsten tussen beide bedrijven: “We zitten op dezelfde lijn: oude bedrijven met een lange geschiedenis die traditie combineren met innovatie. Bij die traditie hoort ook zorg voor het milieu en voor de mensen die onze producten dagelijks verwerken en de uiteindelijke gebruikers van de vloeren. Die zorg delen we allebei, zo hebben we gemerkt. Er is veel kennis in huis en we wisselen deze graag met elkaar uit.” Inmiddels heeft Bona een certificaat gekregen van Green Deal voor de categorie Zorg voor een duurzaam en milieu- vriendelijk alternatief voor alkalisch strippen en polymeren. “Iedereen wil van die methode af: de vloerenfabrikant, het schoonmaakbedrijf, de klanten en wij. We hebben ook meegedaan aan het Zorgcongres om deze erkenning kenbaar te maken en de 1e prijs gewonnen voor de beste en interessantste pitch.” Hij laat de producten van het Bona Resilient System zien en zegt: “We hebben ook een ESD-coating voor statische ontlading in ziekenhuizen. Een chirurg moet tijdens een operatie geen schok krijgen via de vloer.”

De Bona Pure heeft een vergelijkbare droogtijd met de Bona Traffic: “Het bevat bijna dezelfde ingrediënten, alleen noemen we het bij parket een lak en bij elastische vloeren een coating.” Oude polymeer wordt verwijderd met de Bona Diamond Blades onder de Bona Flexisand voorzien van de Bona Power Drive en aangesloten op een stofzuiger. “Mechanisch strippen zoals wij het doen, is nog niet uitontwikkeld maar we werken hard aan het verder optimaliseren. Uiteindelijk zorgt ons systeem voor een besparing in tijd, energie, down time van het pand (dus tijd dat je een ruimte niet kunt gebruiken) en is het ook nog beter voor het milieu.”

Laatste vraag: is Nico nu helemaal parketvrij? Hij glimlacht: “Nee, ik heb een klein aantal klanten gehouden omdat het handiger is dat ik deze blijf ondersteunen. Zo houd ik ook feeling met de parketmarkt en deze ligt mij nog altijd nauw aan het hart. Maar mijn focus ligt nu op het Bona Resilient System en ik heb veel plezier in deze branche. We gaan ook hier veel in betekenen, zo voel ik.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright
© 2023/2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Vloeren business magazine.

Dit artikel is verschenen in Vakblad Vloeren business magazine, editie december 2023. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding