Bijlard International zet blijvend in op de transformatie van PU naar MS-producten

Gezonde en duurzame alternatieven voor de vloerenlegger

“Met Bijlard gaat het goed”, zo beantwoordt directeur Peter Bijlard onomwonden de vraag hoe het gaat met de fabrikant van hechtingsmiddelen uit Zoetermeer. “We zijn driftig bezig met het vernieuwen en finetunen van ons assortiment. We hebben een aantal nieuwe producten gelanceerd en er staat nog een rits in de steigers.” 

 

De fabrikant levert lijmen, primers en andere hechtingsmiddelen voor tal van industrieën, zowel onder eigen merk als onder private label. “We bieden goede alternatieven voor PU producten die isocyanaten bevatten een daardoor ongezond zijn voor de verwerker”, aldus Jos Tourné, verantwoordelijk voor de marketing binnen het bedrijf. 

 “We maken het assortiment voor de vloerenbranche nu com- pleet met de lancering van de MS Multiprimer, de Polymeer CS 40 Trijs en de PVC lijm die we nog verder optimaliseren”, aldus Peter. De MS Multiprimer is een primer op basis van MS en functioneert ook als vochtremmer en kan net als de bestaande, maar schadelijke PU varianten op dezelfde ondergronden worden toegepast. De MS Multiprimer is kwalitatief goed en droogt snel, maar wat vooral telt: hij bevat geen schadelijke stoffen, zoals isocyanaten. “De gezondheid van de verwerker moet altijd voorop staan bij wat we ontwikkelen en dat is hier ook gebeurd. Het is in alle opzichten het juiste alternatief voor PU primers”, zo stelt Peter. Jos voegt eraan toe: “Een MS lijm hecht nu eenmaal het best op een MS primer. 1 systeem, 1 merk, te bestellen via 1 persoon uit het pakket van 1 leverancier. Alles sluit naadloos op elkaar aan en we bieden de garantie dat het functioneert.” 

 

 

Adviseren en oplossen 

Bijlard heeft 4 senior accountmanagers en 1 junior accountmanager in dienst voor het adviseren en ondersteunen van de vloerenklanten van het bedrijf. “Wanneer vloerenleggers zich houden aan de instructie kan er niets misgaan. Onze producten zijn zo ontwikkeld en uitgebreid getest door onze laboratoriummedewerkers dat we in de meeste gevallen weten hoe de producten zich onder welke omstandigheden gaan gedragen. Maar mocht het een keer anders lopen: we lossen het op”, aldus Peter. 

Jos toont de nieuwe Polymeer CS 40 Trijs: een afdichtkit op basis van MS dus sterker, een goed alternatief voor een transparante siliconenkit. Peter: “Wanneer je een voegje hebt dat enigszins openstaat dan breng je dit aan en zo blokkeer je schaduwwerking die je bij een transparante kit wel zou hebben. Bovendien is hij zeer goed overschilderbaar. Dit product is een mooi voorbeeld van een combinatie van zelf iets verzinnen en feedback vanuit de markt via de accountmanagers.” Jos: “Als relatief klein bedrijf kunnen we snel schakelen en zijn er korte lijnen, we kunnen vrij snel met een nieuw product of een aanpassing komen. We maken dan ook recepturen op maat voor onze private label klanten, bijvoorbeeld in droogsnelheid of kleur. Alles kan, in principe.” 

 

 

Meebewegen met de markt 

Ook recent gelanceerd is de PVC-lijm waarmee Bijlard meebeweegt met de vloerenmarkt waar de dominantie van PVC-vloeren onverminderd voortduurt. Peter: “Het is een product waar iedereen mee kan werken. We hebben 2 varianten: een witte versie die transparant opdroogt en een licht gevulde versie die iets fijner te verkammen is. We boeken er goede resultaten mee, de klanten die het gebruiken zijn zeer tevreden. Wij zien natuurlijk ook dat het marktaandeel van PVC-vloeren alleen maar toeneemt en daarom hebben we deze lijm, die geschikt is voor alle soorten PVC, ontwikkeld.  

Het maakt ons vloeren- programma alleen maar nog completer, net als onze gips gebonden egaline: goed vloeiend en het levert nauwelijks stof op tijdens het schuren.” Jos: “Onze PVC-lijm heeft een reguliere droogtijd, PVC-vloer erop, walsen en klaar.” Peter legt uit dat sommige producten echte doorontwikkelingen zijn, zoals de MS Primer, en andere meer een me too product zijn, zoals de PVC-lijm: “Deze doet helemaal niet onder voor de betere PVC-lijmen in de markt. Nogmaals, we willen het programma zo compleet en overzichtelijk mogelijk maken zodat verwerkers niet hoeven te switchen van het ene merk naar het andere.” Een ander voorbeeld van een doorontwikkeld product is de MS Woodbond watervaste constructielijm voor het watervast verlijmen van de meeste bouwmaterialen (onder andere voor de interieur- en jachtbouw) met een zeer sterke verbinding die door het eigen laboratorium is ontwikkeld. De MS Woodbond, de vervanger van de PU-Bond, is een product waar het bedrijf trots op is. “We hebben uitstekende alternatieven voor alle PU producten”, zo benadrukt Jos. 

‘De gezondheid van de verwerker moet altijd voorop staan bij wat we ontwikkelen’

 

Voor de markt uit lopen 

Peter haalt de MS 2K FLOOR parketlijm aan die de fabrikant al enige tijd produceert: “Soms denk ik wel eens: onbekend maakt onbemind. Toen we dit product lanceerden was de markt er misschien nog niet klaar voor. Het is een fantastisch product, de mensen die er mee werken zijn er zeer tevreden over, maar misschien liepen we iets te ver vooruit op de markt. En daar zijn we eigenlijk best een beetje trots op. Onze MS-2K is het alternatief voor de PU-2K. De vloeren- branche is vrij behoudend, in vergelijking met andere branches waar we voor werken. We hebben gemerkt dat wanneer we iemand overtuigd hebben van de kwaliteit van dit product dat deze klant niets anders meer gebruikt.  

We geloven dan ook echt in dit product.” Hij wijst op het speciale voordeel van de MS 2K FLOOR: “Het is twee keer zo sterk als de 1k. Dat zie je niet direct maar het komt door de vernetting in de lijm. Het volledig door reageren van een 1k lijm kost tijd. Met een laagdikte van 4 mm hardt de lijm uit in 24 uur. Maak je de laag dikker dan duurt het uitharden niet alleen langer maar de vernetting wordt ook slechter in het midden van de lijm. Met de MS-2K is de lijm, hoe dik je die ook opzet, altijd na 2 uur op zijn eindsterkte.” Jos: “Het is een elastische maar zeer sterkelijm die na 2 uur volledig belastbaar is en die inderdaad meer aandacht verdient van de professionele legger.  

Mensen zijn gewoontedieren en veranderen niet zomaar van product, een alternatief moet minstens gelijkwaardig zijn of liever nog beter in prestaties. De MS 2K FLOOR parketlijm is dit: het voorkomt doorzweten en het vangt hoogteverschillen tussen de ondergrond en het hout volledig op. De MS-lijmen zijn dus veel gezonder dan vergelijkbare PU-lijmen.” Peter: “We maken de MS-lijmen voor de lange termijn, niet als trendy oplossing voor nu. Het blijft een kwestie van mensen overtuigen door zelf te laten uitproberen. Dan merken ze vanzelf dat het gebruiken van PU lijmen en PU primers echt niet meer nodig is. We hebben de gezonde en minstens net zo goede alternatieven in huis, hoe mooi is dat?” 

 

Zien hoe wij onze lijmen produceren? 

Scan de QR-code en bekijk onze nieuwe bedrijfsfilm!

 

 

 

 

 

 

Copyright
© 2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Vloeren Business magazine.

Dit artikel is verschenen in Vakblad Vloeren Business magazine, editie Maart/april 2024. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding