Uit een Zweedse studie (van het milieu onderzoeksbureau IVL) blijkt dat het opnieuw afwerken van een parket- of LVT vloer zeer positief bijdraagt aan het milieu. Bona ziet hierin de bevestiging dat een bestaande vloer duurzamer is dan het aanschaffen van een nieuwe vloer.

“Wanneer mensen verhuizen of hun woning opknappen met een makeover, dan wordt vaak de vloer vervangen door een nieuwe vloer. In geval van een houten vloer vindt men de kleur niet mooi of men wil een totaal andere uitstraling. Dan wordt de vloer verwijderd en een nieuwe houten vloer geplaatst. DAT IS MILIEU-ONVRIENDELIJK. De huidige houten vloer kan een volledige make-over krijgen en kan er totaal anders uitzien – andere kleur door een kleurolie (zelfs wit, grijs of zwart of diverse bruintinten). Of een geborsteld effect waardoor er een totaal andere look ontstaat. Zo hoeven er minder bomen te worden gekapt en kan de bestaande houten vloer jaren mee gaan”, aldus Bona.

“Maar ook een LVT vloer, vinyl, of linoleum vloer hoeft niet te worden vervangen. Deze kan OOK worden gerenoveerd en of dezelfde look verkrijgen of een totaal andere kleur, totaal andere uitstraling.”

 

Het renoveren is volgens de fabrikant kostenbesparend en tijdsbesparend. “Tijd is voor winkels, ziekenhuizen, vliegvelden van groot belang, dat de locatie niet al te lang wordt gesloten. Met een make-over duurt het minder lang dan een totaal nieuwe vloer. Milievriendelijker, goedkoper, minder tijd = een win-win situatie voor iedereen.”

In harde cijfers: een terugdringing van de carbon footprint van 78 procent ten opzichte van het plaatsen van een nieuwe houten vloer. Bij LVT renoveren loopt dit zelfs op tot 92 procent! Renoveren bespaart ook op grondstoffen, fabricage en transport plus de energiekosten die hiermee gepaard gaan. In Zweden wordt ieder jaar 25 miljoen vierkante meter aan houten en vinyl vloeren vervangen in openbare gebouwen en in andere projecten. Het meerdere keren achter elkaar opnieuw afwerken met telkens een aantal jaren als tussenpoze verlengt de levensduur van de vloer zodanig dat je bijna kunt spreken van een circulaire vloer.

Lees meer over het onderzoek: www.ivl.se/sidor/aktuell-forskning/forskningsprojekt/avfall-och-atervinning/okad-resurseffektivitet-i-den-svenska-golvindustrin-genom-renovering.html