Parketgroothandel De Eik weet dat veel consumenten een zwak hebben ontwikkeld voor PVC vloeren, maar het bedrijf uit Eindhoven wil graag een alternatief voor deze kunststof vloeren onder de aandacht brengen. MeisterDesign is een collectie designvloeren die zich laat omschrijven als Vinyl Zonder Vinyl, aldus De Eik.

De groothandel brengt deze boodschap als volgt: “Vinyl Zonder Vinyl is een product met alle voordelen van PVC vloeren, maar zonder de nadelen!  PVC is slecht voor je, dat wordt steeds duidelijker. Stoffen in PVC zijn kankerverwekkend, andere stoffen zijn hormoonverstorend én kankerverwekkend. Je loopt al risico als je het verwerkt, maar je loopt natuurlijk nog meer risico als je erop woont of werkt.”

“Maar de consument wil PVC. Veel PVC vloeren blijken erg te stinken, zo erg dat mensen er hoofdpijn van krijgen. Ook kunnen ze niet zo goed tegen warmte. Wordt de vloer warm, omdat er bijvoorbeeld zonlicht op schijnt, dan gaat het behoorlijk uitzetten. Hierdoor werkt PVC veel meer dan laminaat en vaak zelfs meer dan hout! Maar nu is er een alternatief. Vinyl zonder Vinyl, een product met alle voordelen van PVC, maar zonder de nadelen. Het is duurzaam, eenvoudig in het onderhoud, elastisch, watervast en zeer stil. Maar het is nog meer! Het is geurloos, het heeft het Blauwe Engel eco-keurmerk, het is hitte bestendig en werkingsvrij. Het is de toekomst van kunststof vloerbedekking!”, aldus De Eik.

Het bedrijf vervolgt: “Verschillende ruimtes vragen om verschillende oplossingen. Uniek aan het MeisterDesign concept is dat er vier verschillende producten worden aangeboden, van watervast tot extra comfortabel. Dit biedt de consument de vrijheid om zijn favoriete decor te kiezen in een uitvoering die past bij de toepassing:

  1. MeisterDesign.comfort -> zeer stil door toepassing van kurk
  2. MeisterDesign.flex -> renovatievriendelijk door de geringe opbouwhoogte
  3. MeisterDesign.life -> watervast en elastisch
  4. MeisterDesign.pro -> watervast, stootvast door verlijmde plaatsing

En deze 4 verschillende producten zijn in 18 trendy decoren leverbaar met echte structuren waarbij de authentiek ogende hout (of tegel) designs worden versterkt door voelbare structuren.”

De Eik gaat dieper in op de door het bedrijf gesignaleerde nadelen van vinyl voor de gezondheid van de legger en de gebruiker: “PVC is slecht voor je, dat wordt steeds duidelijker. De basisstof, vinylchloride, is kankerverwekkend, waarbij meer blootstelling staat voor meer risico. Dit is zowel voor de plaatser als voor de gebruiker gevaarlijk omdat het langere tijd uit het product kan dampen. De stoffen die dit harde PVC geschikt maken om als vloer te gebruiken, de ftalaten of weekmakers staan algemeen bekend om hun hormoon ontregelende gevolg. Ook deze stoffen zijn kankerverwekkend en daarnaast kunnen ze leiden tot verminderde spermakwaliteit en gedragsstoornissen. Zwangere vrouwen, baby’s en kinderen lopen hierbij het meeste risico.”

Zij vervolgen hun betoog: “Hoe kan het dan toch verkocht worden? Als het zo slecht is zou het toch verboden worden? Dat zou je wel denken. Deze stoffen zijn ook verboden! Sinds 2011 mogen kinderdrinkflessen geen BPA meer bevatten, sinds 2015 zijn PFOA’s verboden in de antiaanbaklaag voor pannen. Maar bij dit soort stoffen is de wet helaas zo dat voor iedere stof in ieder product afzonderlijk aangetoond moet worden dat het kankerverwekkend is en dat is een langdurig traject. Dus PVC vloeren gaan wel verboden worden, maar misschien pas over 10 jaar. En al die tijd lopen jij, je leggers en je klanten een gezondheidsrisico!”

“Maar de consument wil PVC. Dankzij woonprogramma’s, tijdschriften, instagram en een ijzersterke marketing is er een grote groep consumenten die actief op zoek gaat naar PVC. Omdat het lang mee gaat, onderhoudsvrij is, weinig contactgeluid geeft en waterbestendig is. Het ideale alternatief voor laminaat dus. Maar jullie weten nu beter!”, aldus De Eik.

De groothandel besluit met een oordeel van de Gezondheidsraad: “Is het echt zo slecht? Ja helaas wel, lees er hier meer over;”
https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/1996/12/18/beoordeling-carcinogeniteit-van-stoffen
https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/1997/04/10/hormoonontregelaars-in-de-mens