B.I.G. Yarns heeft vandaag het nieuwe SustainableYarns platform gelanceerd tijdens de Clerkenwell Design Week in Londen. De bezoekers van deze beurs krijgen als eerste te zien hoe zij hun textiele vloerbedekking nog duurzamer kunnen produceren, aldus de Belgische garenfabrikant.

Het bedrijf, naar eigen zeggen expert in het maken van polyamide 1 step 3 garens, heeft nu een brede collectie duurzame garens voor duurzame tapijten in huis. Hiermee kunnen fabrikanten sneller en efficiënter hun duurzaamheidsdoelen bereiken. “Garens zijn de kern van ieder tapijt en om verantwoord projecttapijt, consumentenkwaliteiten of automotive carpets te kunnen fabriceren lanceren we deze kwaliteiten. Met Sustainable Yarns verlagen we de CO2 emissie en dragen we bij aan de Climate Change doelstellingen. Zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van onze garens en de grenzeloze designmogelijkheden die onze klanten zo van ons waarderen”, aldus B.I.G. Yarns Global Sales Director, Glenn Hyzak.

De Sustainable Yarns serie maakt het mogelijk om met gerecyclede garens (EqoCycle) te werken, met hernieuwbare grondstoffen (EqoBalance) en, met het lanceren van de nieuwe polyamide 6 EqoYarn tijdens de Clerkenwell Design Week, om ook mee te kunnen doen aan een low impact value chain. EqoYarn is gebaseerd op de nieuwste inzichten in polymeer productie waardoor de carbon footprint met bijna de helft kan worden verlaagd. Voor het EqoYarn Bulk Continuous Filament (BCF) productieproces heeft B.I.G. Yarns de beste partners geselecteerd die zich al bewezen hebben in duurzaamheid, groen produceren, warmte optimalisatie en afvalvermindering. De carbon footprint van EqoYarn is 4 kg CO2 eq/kg garens wat bijna de helft is van gangbare polyamide garens.

EqoBalance PA6 garens stellen klanten in staat om een nog hogere reductie van C)2 te bereiken van wel 75 procent. Gemaakt van polymeren uit hernieuwbare bronnen zoals organisch afval van bakolie in plaats van virgin of fossiele materialen hebben deze garens een carbon footprint van 1.98 kg CO2/ kg garens. EqoCycle PA6 is volledig recyclebaar en bevat 75 procent aan gerecyclede inhoudsstoffen uit gerecyclede en geregenereerde PA6 granulaten. Met een carbon footprint van 4.64 kg CO2/ kg garens heeft het dezelfde kwalitiet als virgin PA6 garens met het voordeel van 37 procent reductie van CO2 in vergelijking met virgin garens.

“B.I.G. Yarns heeft de focus op leider zijn in duurzame oplossingen bieden en hiervoor optimaliseren we onze bestaande productieketens in plaats van het wiel opnieuw uit te vinden”, aldus Emmanuel Colchen, General Manager, B.I.G Yarns. “We dringen onze emissies terug maar omdat polymeren de grootste impact hebben op de uitstoot van CO2 zoeken we dus toeleveranciers die dit ook inzien en hun materialen baseren op bio-based oplossingen. Als groep wil Beaulieu International Group de standaard neerzetten en een zo laag mogelijke CO2 uitstoot bewerkstelligen door het juiste product aan te bieden op weg naar ons Net Zero doel van 2030.”

Naast de verschillende CO2-reducerende garens biedt het bedrijf een ongelimiteerde kleurenkeuze om zo de designs van klanten nog meer cachet te geven. Ontdek de nieuwe garens op stand D11 in de Church of St. John in Clerkenwell deze week of kijk op SustainableYarns.com