Het is al eerder gemeld op deze site: vanaf 2025 hanteert DOMOTEX een formule van om het jaar ruimte voor andere vloerbedekkingen dan tapijt en karpetten. Komende jaar zal de beurs voor vloerbedekking in Hannover daarom een beurs voor alleen tapijt en karpetten zijn.

Een kwestie van even en oneven jaren: in oneven jaren alleen tapijt en karpet, in even jaren zijn alle vloerbedekkingen welkom. Het thema voor de komende editie is overigens True Connections. Excellence in Design. Net als bij andere beurzen is de expliciete verwijzing naar groen en duurzaam even naar de achtergrond verschoven voor netwerken en mooie dingen maken die hopelijk weer verkopen in deze lastige tijden.

De editie van 2025 vindt plaats van 16 tot en met 19 januari 2025. “Het was belangrijk om ons volledig te richten op waar de industrie behoefte aan heeft,” aldus Sonia Wedell-Castellano, Global Director van de DOMOTEX Events over de gehele wereld. “Na intensief overleg met onze topexposanten en de markt hebben we een strategie ontwikkeld waarbij de Carpets & Rugs editie zo compact en efficiënt mogelijk blijft. Zo wordt het specialistisch en geeft het nog meer de gelegenheid om onder elkaar te netwerken. Hiermee is het doel om een beurs neer te zetten die productief is en waarvan de exposanten het meeste voordeel hebben.”

Naast antieke kleden en tijdloze handgemaakte exemplaren zijn er ook geknoopte modellen in moderne designs te zien in Hannover. Dat was altijd al zo, nu ligt de nadruk er dus nog meer op. Ook moderne machinaal geweven kleden en tapijt zijn aanwezig op de beurs. Er wordt in Hal 2 lustig gepraat over tapijt waarnaar men kan luisteren of deelnemen. De Carpet Designs Awards zijn er voor de 20e keer met een jubileum congres met nog meer pratende mensen. Het zal vooral over de toekomst gaan van tapijt en karpetten. Hoe verkopen we deze straks nog, wie blijft ze nog maken, waar passen we tapijt en karpetten nog toe?

In het nieuwe Trend Café’ in Hall 3 kunnen bezoekers de trends van morgen in een oogopslag zien en, jawel, meer ontdekken over duurzaamheid en tapijt. Met duurzame kwaliteiten als decor is het sfeervol netwerken, zo voorziet de organisatie. Met het aanpassen van de frequentie van DOMOTEX speelt organisator Deutsche Messe in op de sterke vraag vanuit de markt voor eens in de twee jaar een volledige beurs inrichten. Dit werd al jaren geleden (door velen) voorgesteld, dit leidde vaak tot onbegrip en zelfs woede op mij persoonlijk vanuit de organisatie en nu is het dan zo ver. Eens in de twee jaar voor meer dan alleen kleden en tapijt. Gezien de ontwikkelingstijd die nodig is voor een nieuw model vloerbedekking een alleszins te billijken beslissing door de beursorganisatie, ongetwijfeld voorgesteld door de industrie.

Misschien is deze keuze te laat gemaakt om de beurs nog echt relevant te houden en dat zeg ik niet met een lange neus en een uitgestoken tong, zeker niet. DOMOTEX was voor mij tot een jaar of tien geleden een zeer relevante vakbeurs om aan informatie te komen en contacten te leggen. De organisatie was inmiddels misschien iets minder vriendelijk voor de pers dan eerder en waar andere beurzen dit nog wel zijn. We hebben het allemaal zien veranderen in Hannover: de opkomst van BAU München als concurrent (vandaar nu de afwisseling om het jaar met die beurs) , de toenemende focus op karpetten en het afschaffen van Europese legkampioenschappen en de centrale product demonstraties (want de nadruk moest meer op inkopen komen te liggen en niet meer op verwerken, pakken in plaats van overalls in de hallen), het uitbreiden van DOMOTEX beurzen naar regio’s waar nog wordt geproduceerd, het afhaken van grote spelers die voor een paar extra meter standruimte enorme bedragen moesten betalen (bureaucratische starheid ten top), het opkomen van huisshows en van een succesvol fenomeen als de Flanders Flooring Days, de daadkracht waarmee Messe Frankfurt nu meer en meer tapijt naar Heimtextil haalt en de snelle piek en het diepe dal in de vraag naar vloeren in het algemeen en tapijt in het bijzonder na de pandemie en onder invloed van een teruggang in het bouwen van nieuwe woningen in vrijwel geheel Europa. Veel van wat er is gebeurd in de afgelopen tien jaar had en heeft men niet in de hand in Hannover, maar dat wat men wel had kunnen vasthouden heeft men uit de vingers laten glippen. Dat is jammer. Ik koester goede herinneringen aan de beurs en aan de gastvrije garderobedames (jaren geleden wegbezuinigd) in het perscentrum van het verder uitgestorven congresgebouw dat als een ruimteschip met motorpech midden op het beursterrein staat.

Ik heb dus alle begrip voor deze beslissing van Deutsche Messe, oude tijden komen ook niet meer terug en DOMOTEX moet als beurs verder kijken dan hier en nu maar deze voormalige wereldkampioen is eigenlijk jaren geleden al lelijk gevallen en wie helpt hem nog overeind?

www.domotex.de