Beaulieu Flooring Solutions, een divisie van de Beaulieu International Group (B.I.G.), lanceert Rewind, een uniek latex vrij tapijt dat beurzen en evenementen groener zal maken. Meer dan een product is deze innovatie een concept waarin economie en ecologie elkaar de hand reiken met het oog op maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen, aldus de Belgische fabrikant.

Jaarlijks wordt meer dan 100 miljoen vierkante meter tapijt geproduceerd om gangen, beursstanden, inkomhallen en evenementen in te richten. Traditioneel tapijt belandt in een container en wordt gestort of verbrand. Omdat het latex bevat, kan het nu eenmaal niet volwaardig gerecycleerd worden.

Rewind bestaat voor 100% uit polyolefine en is dus 100% latex vrij. Ook het productieproces verloopt op-en-top ecologisch. In tegenstelling tot traditioneel tapijt is er immers geen water nodig en wordt er 83% minder gas verbruikt. Het groen productieproces vermindert zo de totale CO₂ uitstoot met maar liefst 35%.

“In de huidige economische context spelen kwaliteit en efficiëntie echter ook een grote rol. Rewind bewijst ook hierin zijn meerwaarde met een kwalitatief zeer hoogstaand product: sterk, duurzaam, VOC arm en met een Bfl-brandclassificatie. Dankzij het lager totaalgewicht zijn de rollen bovendien vlotter hanteerbaar en ergonomischer om te plaatsen. Door de unieke samenstelling biedt Rewind ook logistieke voordelen: er is minder opslagruimte nodig en het leidt tot optimalisatie van transport”, zo stelt Beaulieu Flooring Solutions.

Doordat Rewind geen latex bevat, is het volledig recycleerbaar tot een zuiver recyclaat dat opnieuw als grondstof kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het spuitgieten van nieuwe, hoogwaardige producten. “Als marktleider in naaldvilt vloerbedekking zijn we trots dat we pionier zijn met deze technologische innovatie. Rewind is het resultaat van gezamenlijke inspanningen van medewerkers van B.I.G. over alle afdelingen heen. Rewind is ook veel meer dan een product. Het is een filosofie waarin economie en ecologie samenvloeien. In elke fase van zijn levenscyclus creëert Rewind meerwaarde voor elke stakeholder en het milieu”, aldus Wim Coppens, General Manager Needle Felt.

Meer informatie over de producten en collecties is te vinden op www.rewindcarpet.com.