De vloerenmarkt zal wereldwijd het gemiddelde omzetverlies van ongeveer 6 procent over 2020 meer dan goed maken dit jaar met een gemiddelde omzetstijging van meer dan 15 procent. Dit voorspelt Interconnection Consulting in een rapport dat net is verschenen. Maar, zo waarschuwt de consultant, deze vraagstijging komt met leveringsproblemen die gaan leiden tot prijsstijgingen en daardoor tot slechts een geringe stijging van de omzet in 2022: iets meer dan 4 procent. Voorbereiden op een stapje terug, dus.

Het rapport tempert hoe dan ook al te rooskleurige vooruitzichten: een tekort aan grondstoffen zal zich nog meer doen gelden volgend jaar. De Amerikaanse markt is wereldwijd de grootste vloerenmarkt met een omzet van 27.4 miljard euro, gevolgd door China met 20.4 miljard en India met 19.4 miljard. India is echter koploper in marktaandeel met 36.4 procent van de wereldmarkt in vloeren. China heeft 30.8 procent van de markt en de Verenigde Staten 12.7 procent. Europa doet in dit rijtje niet mee. De consultant verwacht voor de Amerikaanse markt een jaarlijkse groei in de omzet van 10.6 procent tot aan 2024. In India zal de jaarlijkse omzetgroei over dezelfde periode 13.1 procent bedragen, zo heeft Interconnection Consulting berekend. Maar de verkoop stijgt met slechts 1.7 procent per jaar in de USA en met 7.3 procent in India.

In 2020 was het met name de nieuwbouw die op wereldschaal te lijden had onder de gevolgen van de pandemie als het gaat om de afname van vloeren. Verkoop aan nieuwbouwprojecten daalde met meer dan 15 procent. Renovatie deed het iets beter en daalde slechts 5.4 procent ten opzichte van 2019. De verklaring is het thuiswerken: dit deed veel mensen beseffen dat ze naar een vloer keken die opgeknapt of vernieuwd moest worden. De verdeling wereldwijd is 60 procent vloeren voor particulieren en 40 procent vloeren in projecten. De groei zit duidelijk bij particulieren de komende jaren, zo voorspelt het rapport.

Zeer interessant is welk vloertype wereldwijd het meest gevraagd is en dit blijken keramische tegels te zijn met 42.5 procent van de globale vloerenmarkt. Elastische vloerbedekking is nummer twee met 16 procent. Het rapport verwacht dat laminaat de grootste groeier wordt komend jaar met een stijging wereldwijd van meer dan 7 procent, dit in weerslag van onze markt waar laminaat al geruime tijd daalt in marktaandeel. Kijken we naar de omzet dan halen de keramische tegels 20 procent van de globale omzet binnen. Kort daarop volgt massief hout/parket met 17.1 procent. Pas daarna komen de PVC en LVT kwaliteiten. Uiteraard zijn er regionale verschillen: in India is 56.7 procent van de verkochte vloeren een keramische tegelvloer. In het Midden Oosten is er een trend merkbaar richting houten/parket vloeren. Met West-Europa voorop blijft een globale verschuiving richting natuurlijke materialen voor vloeren voortduren, zo meldt het rapport.

De grote wereldspelers als fabrikanten zijn volgens auteur Ivan Pjatko: Amtico, Beaulieu, Gerfloor, Hamberger Flooring, Forbo, Interface, Junckers Kaerhs, Kronospan, Mohawk, Parador, Shaw Floors, Tarkett en The Dixie Group. Op de foto staat de Lindura vloer van Meister. Het rapport is in het Engels en te bekijken via de onderstaande link:

 

Link to the report