Door het afgelopen jaar te investeren in moderne technologieën, nieuwe productielijnen en opleidingen van personeel realiseert Deli Home een efficiënter en duurzamer productieproces. Het vernieuwde proces biedt nieuwe mogelijkheden voor het assortiment maatwerkkasten dat wordt geproduceerd in de fabriek van Deli Home te Gorinchem. Wart van Nuland, Category Manager Storage en Peter Schrauwen, Teamleider Productie op Maat vertellen er meer over.

Digitalisering als uitgangspunt
Het optimalisatieproces begon al eerder, bij de verhuizing en integratie van de voormalige fabriek in Lekkerkerk in de bestaande fabriek in Gorinchem. De nieuwe samengevoegde fabriek die hieruit is voortgekomen, is gekoppeld aan het digitale configuratiesysteem Ivenza. Consumenten kunnen online een kast op maat samenstellen. Na bestelling wordt deze data direct verzonden naar de fabriek, en op basis hiervan worden productieprocessen automatisch aangestuurd. Van Nuland: “Dit proces bestond al langer, maar is nu verder doorgevoerd, onder andere door te investeren in nieuwe machines met een nog kleinere foutmarge en efficiënter gebruik van materiaal wat minder afval produceert.” Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, licht Schrauwen toe: “deze optimalisatie is al drie jaar in werking. Samen met een Duits engineeringsbureau hebben we de flow op de productieplaats volledig nieuw uitgedacht waarbij Ivenza, ons besturingssysteem en de online configurator, het uitgangspunt was. De verhuizing van de fabriek, nieuwe inrichting en alle investeringen waren allemaal gericht op één ding: efficiencyverbetering. En als afgeleide daarvan het vergroten van de capaciteit van onze fabriek.”

Vergroten efficiency
Allereerst is er een nieuw platenmagazijn gerealiseerd dat niet alleen geautomatiseerd de nacht vóór productie de juiste platen voorsorteert en op volgorde legt voor de geplande orders van die dag, maar ook ruimte biedt voor het gebruik van halfformaten in plaats van kwartformaten. Uit deze grotere platen kunnen meer planken gezaagd worden, dat zorgt voor minder restmateriaal dan wanneer je kleinere platen gebruikt. Het volledige proces van het platenmagazijn naar de zaag en ten slotte naar de kantbandmachine is nu een volledig geautomatiseerd proces geworden. Daarnaast biedt de nieuwe inrichting van de fabriek de mogelijkheid tot het produceren in batches. Hierbij worden verschillende orders voor kasten gecombineerd, wat tot een efficiënter productieproces en gebruik van materiaal leidt. Van Nuland: “Zo kan bijvoorbeeld een klein plankje voor een lade nog bij een andere order toegevoegd worden zodat hiervoor geen nieuw productieproces opgestart hoeft te worden.”

Deze efficiëntere productieflow vergt echter ook een strakke planning. De strak ingeregelde processen en het automatische voorsorteersysteem van het platenmagazijn bieden geen ruimte voor het schuiven of vooruitwerken in bepaalde productieprocessen. Schrauwen: “Voor een trein die achterligt op schema is het lastig om dat in te halen, hij mag niet harder dan de maximale snelheid rijden. Zo zie ik het ook voor het productieproces. Je kunt maar beperkte schemawijzigingen toestaan. Daar moeten we in de organisatie mee leren omgaan. We leveren iets in op flexibiliteit, maar winnen daarmee heel veel op het gebied van efficiency en duurzaamheid.”

De flexibiliteit op het gebied van het productassortiment profiteert juist van deze nieuwe productieflow. De nieuwe machines bieden meer mogelijkheden in het combineren van verschillende materialen met uiteenlopende decoren en diktes, wat zich vertaalt naar meer mogelijkheden in het assortiment maatwerkkasten. Zo profiteert ook de klant van deze investeringen.

Met het oog op de toekomst
De ontwikkelingen in de productiefaciliteit zijn dan ook een opstapje naar een nieuwe configurator (“Ultimate”) voor nieuwe, luxere, maatwerk kasten en meubels met legio extra mogelijkheden. Nu de productieplaats hier klaar voor is, kan dit nieuwe maatwerkconcept geïntroduceerd worden bij een selecte groep dealers.

Nu er steeds meer werk geautomatiseerd kan plaatsvinden, bestaat de mogelijkheid om de productiecapaciteit te vergroten. Schrauwen: “Met de nieuwe fabriek kunnen we in de toekomst in één werkdag maken wat we in de oude fabriek met twee ploegen deden.” De ontwikkelingen in de fabriek zijn een schoolvoorbeeld van efficiënte productie van maatwerk, gekoppeld aan een configurator. Van Nuland: “Door onze mogelijkheden steeds verder uit te breiden, verstevigen we onze positie als maatwerkspecialist en zullen we versneld kunnen groeien in Nederland, maar zeker ook in België.”

Klik hier voor een virtuele tour

OVER DELI HOME

Deli Home is bekend van de merken CanDo, Bruynzeel, Lundia, Skantrae en Weekamp. Het bedrijf is producent en distributeur van de productgroepen hout, deuren, vloer & trap, opbergen en horren waarbij hout de verbindende factor is tussen alle productgroepen. Deli Home heeft 1600 medewerkers, is actief in 10 landen en realiseert een omzet van € 330 miljoen in de kanalen doe-het-zelf, woninginrichting, bouwmaterialengroothandel en via online retailers.