In dit bijzondere jaar, ook wat het geven van onderwijs betreft, hebben drie parketteurs met succes hun diploma gehaald aan de parketopleiding van ROC Midden Nederland (Gildevaart) in Nieuwegein. Jovanni van der Horst slaagde voor niveau 2 van de opleiding, Sebastiaan van Westrenen en Nick Janssen sloten niveau 3 met succes af. Van harte gefeliciteerd!

 

Voor Jovanni stond het al vrij vroeg vast dat hij actief zou worden als parketteur: zijn oom oefent het beroep ook uit en van jongs af aan ging Jovanni mee met zijn oom naar klanten. De opleiding in Nieuwegein vindt hij een goede opleiding, ook al was het jammer dat dit jaar de lessen grotendeels op afstand via een computerscherm moesten worden gevolgd. “Je moet dan toch telkens de energie hebben om de lessen op afstand te blijven volgen en dat is soms lastig. Ik houd er van om ter plekke over een vloer te kunnen overleggen en dat ging nu bijna niet.” Zijn eindexamenopdracht voor niveau 2 bestond uit het leggen van een diagonaal te plaatsen laminaatvloer wat hem goed af ging: “Ik was vrij snel klaar met de opdracht en ben geslaagd. Daar ben ik heel blij mee en ik zou graag doorgaan met niveau 3. Dat hangt af van een aantal factoren, met name mijn gezondheid op dit moment, maar zodra het kan wil ik zeker verder met de opleiding!”

Bij Sebastiaan van Westrenen is de situatie anders dan bij de meeste van zijn medestudenten: hij is al 21 jaar actief in de parketbranche en had al ruime ervaring in het leggen voordat hij zijn eigen zaak Luxoket begon. “Ik ben 7 jaar geleden gestart met Luxoket, dat zich met name richt op bijzondere parketvloeren in het hogere segment. Ik wilde altijd al Meesterparketteur worden bij het Gilde van gediplomeerde parketteurs en meldde me in 2019 aan voor het EVC traject. Dat verliep niet naar wens en ik besloot alsnog de opleiding in Nieuwegein te gaan volgen om kans te maken toegelaten te worden tot het Gilde. Ik sta volledig achter de doelstellingen van het Gilde en ik zie het lidmaatschap ook als een signaal van expertise en betrouwbaarheid naar klanten.” Hij doorliep de opleiding van 2 jaar in minder dan 5 maanden en slaagde cum laude voor niveau 3. “Ik had een hele leuke klas met medestudenten. Het volgen van de lessen was vrij lastig dit jaar vanwege de fysieke afstand, maar gelukkig heb ik altijd goed zelfstandig kunnen leren.” Hij miste de wisselwerking met zijn medestudenten, maar benadrukt dat de docenten van de opleiding echt hun best hebben gedaan om de lessen inhoudelijk nuttig en interessant te houden voor de studenten. Inmiddels is Sebastiaan zijn meesterproef voor het Gilde aan het voorbereiden, won hij ook de Pallmann Pall X Cup voor het afwerken van een parketvloer en heeft hij de site van zijn bedrijf vernieuwd. Hij heeft het druk met verkopen, ontwerpen en leggen van bijzondere vloeren, tot over de grens aan toe: “Even afkloppen maar tot nu toe heb ik de wind mee dit jaar!”

Nick Janssen slaagde eveneens voor niveau drie van de parketopleiding. Hij werkte al als parketteur toen een zzp’er met wie hij samenwerkte hem wees op het bestaan van het Gilde waar hij zelf lid van was. “Toen besloot ik dat ik daar ook bij wilde horen en ben ik twee jaar geleden begonnen met de opleiding in Nieuwegein.” Sinds kort werkt hij bij BRN Parket. “Ik vond de opleiding zeer interessant, zowel de theorie als de praktijklessen. Hoewel ik liever met mijn handen werk dan uit boeken leer heb ik op beide manieren heel veel geleerd. Op iedere vraag weten de docenten een antwoord en ze leren ons als studenten veel trucjes uit de praktijk om problemen bij het leggen op te lossen.” Wat vond hij lastig bij het leren dit jaar? “Het volgen van de lessen op afstand. Niet zozeer de theorie, want dat had ik al afgerond, maar de praktische instructies. Het examen was best spannend, maar ik heb het met succes afgerond. Ik ben blij met mijn diploma en ik raad iedereen aan die parketteur wil worden om de opleiding van twee jaar in Nieuwegein te gaan doen!”

Op de foto bovenaan van links naar rechts Nick, Jovanni en Sebastiaan. Nogmaals van harte, heren!