Dit klinkt als een spionage code, maar dat is het niet. Het Europese instituut voor producenten van veerkrachtige vloeren (European Resilient Flooring Manufacturers’ Institute – ERFMI) heeft de meest recente milieuproductverklaringen (Environmental Product Declarations – EPD) gepubliceerd, waarin een hele reeks veerkrachtige vloerbedekkingen worden behandeld. Ook de EPD-calculator op de website is vernieuwd. (www.erfmi.com).

Een milieuproductverklaring is een onafhankelijk geverifieerd en geregistreerd document waarin inzichtelijke en vergelijkbare informatie wordt verstrekt over de ecologische impact van een product tijdens zijn gehele levensduur. ERFMI, dat de belangen van de veerkrachtige vloerbedekkingssector in Europa behartigt, heeft met zijn leden samengewerkt om informatie aan te leveren voor een levenscyclusanalyse (LCA) op Europees niveau van een groot aantal soorten vloerbedekkingen en specificaties. Met dit onderzoek, dat is uitgevoerd door Think Step in samenwerking met ERFMI en zijn afzonderlijke leden, is een reeks EPD’s voor tien soorten veerkrachtige vloerbedekkingen opgesteld.

Producenten van elk vloertype binnen ERFMI hebben gedetailleerde informatie aangeleverd over hun productieprocessen, van grondstoffen tot energieverbruik en emissies, zodat dit door een derde partij, een onafhankelijke certificeerder geëvalueerd kon worden. De EPD’s, die gedownload kunnen worden van de website van IBU (het Duitse Institut Bauen und Umwelt), hebben betrekking op vloerbedekking van polyvinylchloride, luxe vinyltegel (LVT), veiligheidsvloeren, gladde rubberen vloerbedekking, linoleum en kurkvloertegels. Een belangrijke wijziging is de opdeling van de vroegere categorie bedrukte laminaat polyvinylchloride vloerbedekkingen in twee verschillende categorieën, die een betere afspiegeling zijn van de verschillende productcategorieën. De twee nieuwe categorieën zijn vastgelijmde LVT en zwevende LVT met mechanisch vergrendelingssysteem (beide EN ISO 10582).

Een bijgewerkte snelle en eenvoudig te gebruiken EPD-calculator is nu beschikbaar op de website van ERFMI. De gebruikers kunnen hun productbeschrijving, producttype en verwachte levensduur invoeren, naast het gekozen vloerbedekkingsproduct. Met deze informatie genereert de EPD-calculator binnen enkele seconden een gedetailleerde EPD, met alle vereiste informatie voor de evaluatie van de ecologische impact van het vloerbedekkingsmateriaal tijdens zijn totale levenscyclus.

Met betrekking tot de bijgewerkte EPD’s en de online calculator zegt Jane Gardner, Managing Director van ERFMI het volgende: “ERFMI en zijn leden zetten zich in voor een transparante informatieverstrekking en voor hoge milieuprestaties van hun producten en de generieke EPD’s zijn een belangrijk onderdeel van dit engagement. Binnen een gebouwcertificeringsprogramma kan een EPD bijdragen aan een betere zichtbaarheid. Dit helpt besluitvormers bij het kiezen van producten op basis van hun voorkeur of reguleringen.”

ERFMI behartigt de belangen van 17 fabrikanten en verdelers van veerkrachtige vloerbedekking in heel Europa. Gezamenlijk produceren deze meer dan 360 miljoen vierkante meter vloerbedekking per jaar en bieden ze werk aan 11.000 mensen. Veerkrachtige vloerbedekkingen vormen een totaal productassortiment van flexibele vloeroplossingen, verkrijgbaar op rol, als tegels en vloerdelen. Onder de grote verscheidenheid aan functies verdienen de akoestische, antistatische en antislipeigenschappen bijzondere aandacht, en de vloeren zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. De vloeren zijn zowel sterk als duurzaam en worden gebruikt voor huishoudelijke, commerciële en industriële toepassingen en zijn verkrijgbaar in een groot assortiment moderne dessins en kleuren.

Op de foto staan van links naar rechts Fred Seifert van Forbo, Pierre Lienhard van Gerflor, Demosthene Sakkas van Tarkett, Jane Gardner namens de ERFMI, Dietmar Mävers van nora by Interface, Christoff De Mey van BING,  Monique Vergouwen van Aspecta en Bernhard Grewing van Windmöller.