Het bestuur van de Europese Parketfederatie FEP kwam onlangs bijeen tijdens de BAU in München en besprak, onder andere, de situatie op de huidige Europese parketmarkt. Zoals verwacht loopt de renovatieboost op zijn einde en is er een daling in het aantal opgeleverde nieuwe gebouwen in combinatie met gestegen kosten en een stijgende rente. Dit alles zorgt voor minder vraag naar en verkoop van parket in Europa.

Alle vloerbedekkingen hebben last van een dalende vraag vanwege dezelfde omstandigheden, maar parket in Europa loopt gemiddeld een hele flinke deuk op met een daling van 20 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Een voorzichtige opleving wordt pas voorzien vanaf september of oktober. Alle Europese landen maken nu een daling in de vraag mee behalve Zwitserland waar het niveau gelijk is gebleven. Maar ook daar verwacht men op korte termijn een daling in de vraag naar parket.

Even een paar landen uitgelicht: parketland bij uitstek Oostenrijk heeft een daling van 25 procent in het eerste kwartaal in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. België noteert een daling van 5 procent, Nederland van 15 procent. Frankrijk heeft een daling van 12 procent, daar is ook een daling zichtbaar van het aantal bezoekers van bouwmarkten met 35 procent. Duitsland heeft een daling van maar liefst 30 procent in de vraag naar parket. Italië heeft geen superbonus meer van de overheid voor inwoners om hun huis te verbouwen plus er is een groot gebrek aan berken multiplex voor het maken van parketvloeren en de daling van de markt is dan ook 10 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022. Het zijn zorgelijke tijden voor parket.