Forbo Flooring Systems publiceert zijn duurzaamheidsrapport voor 2024. Het rapport laat zien hoe duurzaamheid steeds verder wordt geïntegreerd in de volledige bedrijfsvoering – van ontwerp en productie tot recycling en hergebruik. Met klimaatpositieve vloeren, een groeiend terugnameprogramma en aanzienlijke CO₂-reductie zet Forbo belangrijke stappen richting een circulaire en toekomstbestendige vloerindustrie.
In 2024 bestond een gemiddeld product van Forbo voor 40 procent uit gerecycled materiaal. Daarnaast was 50 procent van de gebruikte materialen gecertificeerd als biobased, gerecycled of afkomstig van mineralen die ruim verkrijgbaar zijn, zoals kalk. Forbo werkt actief aan het verduurzamen van zijn aanbod. Een voorbeeld daarvan is de Marmoleum Cocoa-collectie, waarin cacaodoppen – een restmateriaal uit de voedingsindustrie – worden hergebruikt. Ook het lijmvrije Fast Flooring-assortiment werd verder uitgebreid. Deze producten zijn eenvoudiger te installeren, verwijderen en hergebruiken.
Forbo heeft aanzienlijke stappen gezet in de reductie van broeikasgasemissies. Sinds 2004 is de uitstoot van broeikasgassen (scope 1 en 2) met 81 procent verminderd, wat de focus van het bedrijf op duurzaamheid onderstreept. Daarnaast is 27 procent van alle verkochte vloeren inmiddels klimaatpositief (van cradle-to-gate). Ook op energiegebied wordt vooruitgang geboekt: in 2024 werd 205 MWh aan zonne-energie opgewekt op eigen locaties. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van 129 Europese huishoudens.
Deze stappen brengen Forbo dichter bij de doelen waaraan het bedrijf zich heeft gecommitteerd. Forbo streeft ernaar om uiterlijk in 2050 net-zero broeikasgasemissies te behalen. Dit houdt in dat de uitstoot die het bedrijf genereert volledig gecompenseerd wordt, zodat de netto-uitstoot op nul komt. De ambitie is om tegen die tijd de gehele waardeketen (scope 1, 2 én 3) volledig CO₂-neutraal te maken.
Duurzaamheid gaat verder dan alleen het productieproces. Ook aan het einde van de levensduur van vloeren is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen. Via het terugnameprogramma ‘Back to the Floor’ werd in 2024 maar liefst 637 ton vloerafval ingezameld uit 14 landen. Van dit afval werd 88 procent hergebruikt of gerecycled, waarvan 35 procent direct werd verwerkt in nieuwe vloerproducten. Ook verpakkingsmateriaal en installatieafval worden actief teruggenomen en opnieuw verwerkt.
Forbo richt zich niet alleen op de milieueffecten, maar ook op mens en organisatie. In 2024 werd ruim 1 miljoen euro geïnvesteerd in opleidingen en trainingen. Daarnaast daalde de LTIFR (Lost Time Injury Frequency Rate) ten opzichte van het jaar ervoor en nam het aantal medewerkers dat deelnam aan gezondheids- en veiligheidsprogramma’s toe.
“We streven ernaar onze hele waardeketen CO₂-neutraal te maken in overeenstemming met het Klimaatakkoord van Parijs en ontwerpen producten die van nature circulair zijn, met een verantwoord gebruik van grondstoffen”, aldus Jean-Michel Wins, Executive Vice President van Forbo Flooring Systems.