3 kinderen en 1 poes. En natuurlijk ook een dynamisch koppel eigenaars die een leefruimte met standing wilden. Wel een standing waarin geleefd kan worden. En dat in combi met die andere belangrijke luxe: onderhoudsgemak. Dát was de uitdaging voor interieurarchitect Pieter-Jan Vandenbulcke van M-INT.

Hij adviseerde de XL-END-vloerplanken van COREtec®. Slaagde hij erin het gezin de warmte en luxe te geven die ze zochten? Eigenaars Annelies en Mathys wonen nu enkele maanden in hun gerenoveerde huis. Ze wilden graag parket, maar zonder slaaf te zijn van het onderhoud. Want luxe, dat is óók tijd en gemoedsrust: tijd om te genieten van de luxe in plaats je vloer te onderhouden. En gemoedsrust omdat je vloer tegen een stootje kan. Kan dat wel, een sterke vloer mét de warme luxueuze look van hout ? Ook op een luxe-vloer kan je léven. Dat checken we eerst even bij poes Lio. Die zegt niets. Maar onrechtstreeks verklapt ze alles. Want we zoeken op de vloer naar sporen van kattennageltjes. Die zijn er niet. We zoeken daarna – ook tevergeefs – onder de stoelen aan tafel naar sporen van het aan- en afschuiven van de andere bewoners.

“Er wordt wel degelijk geleefd op deze vloer” zegt Mathys. “Maar deze planken doen wat ons beloofd is. Ze zijn sterk en extreem slijtvast. Er viel al van alles op deze vloer: thee, melk, het ‘bakske’ van de televisie,… Dit is een vloer mét de luxueuze look van hout, zonder de nadelen ervan. Eigenlijk zijn de nageltjes van onze kat een goede graadmeter voor de luxe van onze vloer”. Annelies vult aan: “Vroeger hadden we een tegel. Die moesten we 3 keer kuisen om hem wat proper te houden. Nu blijft de vloer zo mooi dat we soms vergeten dat die nog gepoetst moet worden.”

Je krijgt met XL-END een uitzonderlijk lange plank van 2,1 meter. “Dat geeft die mooie luxueuze look die we zochten. De planken zijn ook merkelijk dikker dan andere vloerplanken die we zagen” zegt Annelies. Voor de duidelijkheid: dit is geen parketvloer, al ziet de XL-END-collectie er wel uit als parket. “Je ziet niet alleen de groeven op de planken, je voelt ook het reliëf én dat volgt exact het patroon van de nerven” vult Mathys aan. Het zijn de details waarin je de luxe herkent.

“COREtec® is een vloercategorie op zich” zegt Pieter-Jan Vandenbulcke van M-INT, de interieurarchitect van het koppel. Was het voor hem moeilijk om alle vooroordelen over een vinylvloer te laten varen? “Ja, toch wel” lacht Pieter-Jan. “Mijn overgrootvader richtte een houtbedrijf op. Startend bij paard-en-kar-carrosserie, ging het naar import en export van hout en zo tot parketmaker. Dus ja, voor de stap naar een kunststofproduct moest ik een drempel over. Maar eens je de technische voordelen van dit product kent, raak je verkocht.” Hetzelfde horen we bij opdrachtgevers Annelies en Mathys. “Heel eerlijk? Toen de architect ons een vinyl-vloer voorstelde, dachten we aan die zachte rollen. Maar dit vinyl-product is echt iets totaal anders.” In XL-END vonden Annelies en Mathys de 100%-look-and-feel die ze wilden. Het verschil in beleving en detaillering is zéér groot. “XL-END geeft ons de luxe van parket, zonder de nadelen” besluit Annelies.

De fotografie is van Pieter-Jan Vandenbulcke.