De Behr`sche Villa in het Duitse Dresden heeft een nieuwe parketvloer, bijna 200 jaar nadat het bekende, fraaie gebouw werd opgeleverd. Architecten hebben bij de restauratie van het pand zoveel mogelijk van de origingele bouwdetails in stand gehouden, voor de vloer werd gekozen voor een vloer van HARO in de ruime kantoren van de villa.

Voor architecten is een project als dit altijd een mooie uitdaging. Een historisch gebouw met een bewogen geschiedenis renoveren is voor hen vaak onweerstaanbaar. Vooral wanneer het gebouw zo slecht onderhouden is geweest de afgelopen decennia dat het pand onherstelbaar lijkt te zijn. Architectenbureau TSSB nam de uitdaging aan en maakte van de renovatie een pronkstuk in de Oostduitse stad. Ze zijn zo tevreden over het resultaat dat TSSB enkele kantoren zelf in gebruik heeft genomen.

De villa werd voltooid in 1827 en fungeerde als woning van de Saksische Minister August von Behr. Bij het renoveren combineerde TSSB historische elementen met moderne elementen voor een fraai contrast. De bakstenen muren bleven intact, de originele voegen werden zichtbaar gemaakt. Lichtgewicht betonnen plafonds, elegante zwarte tegels in de toiletten en grote ramen zijn moderne invullingen.  Vanaf het begin was dit pand bedoeld als prestigieus kantoorpand, vandaar de enorme kantoorruimten. Von Behr woonde en werkte als Financieel Minister voor de staat Saksen, voor de unificatie van Duitsland door Generaal en eerste Rijkskanselier von Bismarck. Hij was als jurist direct betrokken bij het opstellen van wetten voor strafrecht en burgerlijk recht die na de unificatie nog jaren hebben gegolden in Duitsland. Later, na de dood van von Behr, fungeerde het pand onder andere als bierbrouwerij en een groothandel in souvenirs en reclamemateriaal. Daarna raakte het in verval.

Het is lastig om te achterhalen of de oorspronkelijke vloeren in de kantoorruimten massief parket waren of niet. Hoe dan ook, de architecten van TSSB zagen de HARO collectie en kozen voor stroken om in visgraat patroon te laten leggen. Dit past prima bij de uitstraling van de villa. Massief parket werd ontwikkeld in de 18e eeuw en werd enorm populair in de 19e eeuw toen het mogelijk was om stroken industrieel te produceren. De HARO Plank 1 Prestige ligt nu op 500 vierkante meter in de villa.

Heinrich Schmid is het parketbedrijf uit Dresden dat de vloeren heeft gelegd. Massieve parketstroken zijn op dit moment weer in trek bij architecten en niet alleen voor het resaureren of renoveren van historische panden. HARO verkoopt, tot zijn eigen verrassing, nu meer massieve stroken (tapis) dan voorheen.