Gisteravond is de editie van 2019 van InCoDa afgesloten in de Evenementenhal in Gorinchem na 3 dagen. De eerste dag (zondag) was drukker dan de eerste dag van vorig jaar, de tweede dag (maandag) kende een zeer grote stroom aan bezoekers en ook tijdens de laatste dag waren er, zeker in de ochtend, meer bezoekers dan gebruikelijk op een laatste dag. Opvallend dit jaar: het wegblijven van bezoekers die werden verwacht maar een grote hoeveelheid nieuwe bezoekers op de stands.

Wat betreft het promoten van de vakbeurs hadden meerdere exposanten volop lof voor de organisatie: er werd een rechtstreeks verband gelegd tussen de toestroom van nieuwe bezoekers en het onder de aandacht brengen van de beurs. Wat betreft het wegblijven van sommige te verwachten bezoekers: het verschijnsel vakbeurs staat hoe dan ook (internationaal) onder druk. De hoeveelheid beurzen op geconcentreerde momenten in het voor- en najaar dwingen de woondetaillist tot kiezen (naast alle huisshows en directe benadering via verschillende kanalen) en deze keuzestress kan leiden tot verlamming of beursmoeheid.

Uiteraard geldt voor de InCoDa dat het voor vloeren, wand/raambekleding en meubelstoffen de enige beurs in ons land is van deze omvang en relevantie, kijkend naar het deelnemersveld, maar dat wil nog niet zeggen dat iedere vloerenprofessional of woninginrichter zich geroepen voelt om langs te komen. Zij die de tijd, gelegenheid of zin niet hadden om de beurs te bezoeken: een gemiste kans. Veel noviteiten, veel mogelijkheden tot het opdoen van inspiratie, een ruim opgezette beursvloer met mooie, uitnodigende stands.

Maar het is beter om te kijken naar alle mensen die wel de weg naar de Evenementenhal hebben weten te vinden de afgelopen drie dagen. Zeker op maandag was het vrijwel overal druk op de stands en zijn er, zo lieten deelnemers weten, vele displays verkocht of afspraken gemaakt voor winkelbezoeken na de beurs. De sprekers die door de beursorganisatie waren verzameld wisten helaas niet altijd een gehoor te vinden. Het dwingt tot nadenken voor de volgende editie: De lokatie van het Inspiratietheater verplaatsen van de achterkant van de beurs naar een meer centrale plek (bijvoorbeeld de huidige positie van de business lounge)? De tijdstippen vervroegen en dus het programma uitdunnen? Heeft deze beurs hoe dan ook sprekers nodig? Waarbij de een zegt: natuurlijk, want anders is het alleen maar een verzameling beursstands en ik zoek inspiratie voor mijn winkel of website, en de ander zegt: welnee, mensen komen voor een gesprekje met hun vertegenwoordiger, een gratis voetbal, een gordijn of een pot lijm met beurskorting en een broodje beenham met saus. Het blijft een lastig onderwerp.

Rigid Core (nu ook in een ondervloerconstructie), MS 2k lijmen, lak op olie systemen, vinyl zonder vinyl, vinyl met vinyl, houten vloeren van 3 mm dik (of dun), laminaat dat alleen op geur nog te onderscheiden lijkt van echt hout, de fantastische edities van de kampioenschappen waarbij ambacht in het voetlicht trad (op de foto ziet u de winnaar van het NKP Sander Verbruggen en nummer twee Daan van den Berg en nummer drie Mika Stevens): u leest er uitgebreid over in de komende editie van Vloeren Business Magazine.