De West-Vlaamse tapijtenfabrikant Balta belandde vorige week grotendeels in Britse handen. Een nieuwe klap voor de Vlaamse tapijtindustrie, die haar marktpositie stapsgewijs kwijtraakte. Een verhaal van na-ijver, colère en (veel) gemiste kansen.

Balta is een vooraanstaande producent van textiel vloerbekleding en verkoopt zijn producten in meer dan 130 landen wereldwijd. De afdelingen van Balta zijn Balta Rugs (Balta home), Balta Residentiële Tapijten & Tegels (onder de merknamen Balta carpets, ITC en Balta carpet tiles), Balta Commerciële Tapijten & Tegels (onder de merknamen modulyss, arc edition en Bentley) en Balta Non-Woven (onder de merknaam Captiqs). Balta heeft bijna 4.000 medewerkers in dienst in tien productievestigingen en in distributiecentra in België, Turkije en de Verenigde Staten.

Luister hier de interessante podcast bij onze collega’s van De Standaard.

Balta verkoopt zijn Rugs, Residential PP en Non-Woven activiteiten

Vorige week werd het volgende persbericht aan de wereld bekend gemaakt:

”Balta Group NV (Balta Group) heeft het genoegen aan te kondigen dat het een bindende overeenkomst heeft gesloten voor de verkoop van zijn Rugs, Residential polypropyleen (Residential PP) en Non-Woven activiteiten, samen met het merk Balta, aan Victoria PLC (de Transactie, de Afgestoten Bedrijfsonderdelen). De voltooiing van de Transactie is onderworpen aan bepaalde opschortende voorwaarden, waarvan de meeste operationeel van aard zijn en betrekking hebben op de afsplitsing van de Afgestoten Bedrijfsonderdelen.”

”De Transactie heeft een ondernemingswaarde op een schuld- en cashvrije basis van €225 miljoen en zal naar verwachting worden afgerond aan het begin van het tweede kwartaal van 2022.
De Transactie zal de overblijvende Groep in staat stellen zich te concentreren op de ontwikkeling van zijn commerciële activiteiten in Europa en in de Verenigde Staten onder de belangrijkste merken modulyss en Bentley Mills, alsook van zijn premium Europese Residential polyamide (Residential PA) activiteiten (ITC). Deze activiteiten moeten nog volledig herstellen na de opheffing van pandemiebeperkingen. De overblijvende Groep heeft een sterkere kasstroom en balans alsook een verminderd risicoprofiel. Een hogere gemiddelde EBITDA-marge en een betere cash conversie, zullen meer investeringen mogelijk maken in duurzaamheid en groei door innovatie, productieoptimalisering en meer wendbare digitale oplossingen. Meer focus en minder complexiteit zullen naar verwachting ook de algehele efficiëntie verbeteren. Bovendien zal de afhankelijkheid van wisselkoersschommelingen en internationale transportkosten in de nieuwe Groep aanzienlijk worden verminderd.”

Met deze transactie zal de absolute schuld van de Balta Group aanzienlijk verminderen en zal op het moment van de voltooiing een lagere schuldgraad vertonen, op basis van de verwachte cijfers voor het volledige jaar 2021.

Cyrille Ragoucy, CEO en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Balta:
“Ik ben verheugd dat wij deze wederzijds voordelige overeenkomst met Victoria PLC hebben bereikt. Terwijl onze Rugs, Residential PP en Non-Woven activiteiten een nieuwe eigenaar hebben gevonden met een uitstekende operationele fit, zal de Transactie de overblijvende Groep in staat stellen zich te concentreren op zijn Commercial activiteiten in Europa en in de Verenigde Staten en hun verwacht herstel na de opheffing van pandemiebeperkingen, en op zijn hoogwaardige Europese Residential PA activiteiten. De overblijvende Groep heeft een sterkere kasstroom en balans alsook verminderd risicoprofiel, waardoor wij kunnen investeren in groei en onze positie op alle markten kunnen versterken. Tot de Transactie is afgerond, zullen wij onze activiteiten “volgens de normale gang van zaken” voortzetten en blijven onze medewerkers en klanten onze topprioriteit. Klanten zullen gecontacteerd worden door hun verkoopvertegenwoordiger om de volgende stappen in deze transactie uit te leggen.”

Philippe Hamers, CEO van Victoria;
“Deze selectieve overname van twee zeer complementaire bedrijven zal aanzienlijke waarde creëren voor Victoria’s aandeelhouders. De karpetten divisie is al vele jaren zeer succesvol en er zijn zeer belangrijke operationele synergieën tussen de vasttapijt divisie en de bestaande activiteiten van Victoria. Victoria kent beide activiteiten al zeer goed.”