Advertentie

Stem op Jakko!

Stem op Jakko!

Voor de Vakwerk Awards heeft Jakko Woudenberg meegedaan met een mooi project: parket dat zo gemaakt is dat er jaarringen te zien zijn. Dit zijn geen echte jaarringen, maar is zo getoverd door parketkunstenaar Jakko. Stem op hem voor een Vakwerk Award!

“Hier aan het begin kon ik goed kijken of het wel naar mijn zin was. Ik heb het wel zes keer verlegd” legt Jakko Woudenberg uit. We staan bovenop zijn werk: de enorme cirkelvormige vloer van de hal van groenvoorziener Krinkels in Breda. Deze vloer moest meelopen met de ronding van het gebouw én een natuurlijke, passende uitstraling krijgen. Jakko kreeg de vrije hand en creëerde van duizenden kaarsrechte latjes een serie van 75 organisch gevormde jaarringen. Dat is spannend in alle opzichten en uniek in Nederland, zelfs uniek in de wereld. Niet voor niets noemt deze bijzondere parketteur zich de ‘Dutch Wood Artist’.

Jakko werd gevraagd door architect Paul de Ruiter, die het bijzondere pand ontwierp. Vorig jaar betrok Krinkels het gebouw, waar een flinke boom het middelpunt vormt van het atrium. Voor de boom geplaatst werd, heeft Jakko eerst een lengte van 40 kilometer aan latjes (licht eiken en donker teak) verwerkt in de vloer van de begane grond, doorlopend op de trap en ook doorlopend op de rondgang van de eerste verdieping.
Hij mocht ermee aan de slag nadat hij een serie kritische vragen van de directie had beantwoord, over kromttrekken, vochtgehalte en dergelijke. De proef op de som kwam daarna: in de heetste weken van zomer 2019 legden Jakko en zijn team de vloer, in twee keer zes weken (eerst begane grond, daarna trap en bovenverdieping. “De vloer heeft geen krimp gegeven”, stelt Jakko nu tevreden vast, maar voor hem was dat vorig jaar al een zekerheid.

Het gaat hier om een unieke productie, die Jakko nauwkeurig voorbereide. “In mijn woonplaats Schagen heb ik tijdelijk een hal gehuurd om de oppervlaktes van de trap helemaal uit te kunnen leggen op de vloer. Elke trede heeft z’n eigen afmetingen, van elk oppervlak had ik een mal, waarop ik alles heb voorbereid. En toen van Schagen naar Breda ermee. Gelukkig heb ik ze niet door elkaar gehaald” lacht Jakko. Klik hieronder voor de mooie Vimeo video.

Parketvloer lijkend op jaarringen van een boom

Archieven

Gratis e-mail nieuwsbrief!

Laat je e-mailadres achter en ontvang wekelijks de weekafsluiter in je mailbox!

You have Successfully Subscribed!