Tarkett, wereldwijde marktleider op het gebied van innovatieve oplossingen voor vloeren, begint met het terugnemen van vloeren bij consumenten om te recyclen tot nieuwe vloerproducten. Na een succesvolle start van dit initiatief voor grote partijen op de zakelijke markt, maakt Tarkett het ReStart® terugname- en recyclingprogramma nu ook beschikbaar voor de Nederlandse consumentenmarkt.

Consumenten kunnen hun vloeren via geselecteerde retailers (die meedoen aan Tarkett’s Restart®-partnerprogramma) op laten halen. Ook de snijresten van deze vloeren haalt Tarkett op. Tarkett verwerkt deze restanten in zijn fabrieken in Luxemburg en Waalwijk tot nieuwe PVC-vloeren en tapijten. Momenteel bestaat 13 procent van Tarkett’s grondstoffen uit gerecyclede materialen en in 2030 moet dit 30 procent zijn. In totaal is zeventig procent van de gebruikte grondstoffen van Tarkett herbruikbaar of hernieuwbaar.

De onlangs geïntroduceerde Supernature PVC Rigid Click en de DESSO ONE Soft Planks, die vanaf januari 2022 beschikbaar is, zijn geschikte vloeren voor het ReStart®-programma. Als fabrikant ontwikkelt Tarkett al zijn vloeren vanuit een circulair gedachtegoed. Zo bestaan de DESSO ONE tapijtplanken volledig uit één grondstof, namelijk polyester, waardoor dit product volledig recyclebaar is. PVC-vloeren van Tarkett zijn bovendien ftalaatvrij, wat wil zeggen dat ze geen weekmakers bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu.

styling Bregje Nix

Het ReStart®-programma is het resultaat van Tarkett’s ‘Doing Good Together’-strategie, waarmee het bedrijf zo snel mogelijk, zo duurzaam mogelijk wil ondernemen. Hieronder valt ook de ‘Cradle to Cradle®’ ontwerpstrategie, waarbij Tarkett vloeren ontwikkelt die na gebruik gemakkelijk uit elkaar te halen zijn en weer dienen dan als grondstoffen voor nieuwe producten. De grondstoffen worden door een onafhankelijke partij geëvalueerd om na te gaan wat de impact is op de gezondheid en het milieu.

Ernst van de Weerd, algemeen directeur Tarkett Benelux: “Door het ReStart®-programma ook voor consumenten beschikbaar te maken komen we dichter bij ons doel om een volledig circulaire organisatie zonder afval te zijn. We zijn er trots op dat we de logistieke puzzel die voor ons lag hebben opgelost met de retailers die met ons samenwerken voor ReStart®. Dankzij hun vertrouwen komen we steeds dichter bij een duurzame toekomst.”

Een interview met Ernst van de Weerd en Michel Lammens van Tarkett waarin dit initiatief nader wordt toegelicht staat in het meest recente nummer van Vloeren Business Magazine.