Temperatuur van de dekvloer
Zelfs onder vakgenoten zijn er nog vaak vragen als het gaat om de combinatie parket en vloerverwarming. In Vloeren Business Magazine/ Parketblad wordt daar regelmatig op ingegaan door de Stichting Promotie Houten Vloeren. Waarom mag de dekvloertemperatuur bij parket op vloerverwarming niet hoger zijn dan 28 °C? En is deze vraag nog wel relevant?
Deze maand in Vloeren Business Magazine/Parketblad een ingezonden vraag. Allicht heb jij je dit ook wel eens afgevraagd? Of heb je andere vragen over de combinatie van parket en vloerverwarming? Laat ons je vraag weten via info@parketinformatie.nl en wie weet behandelen we jouw vraag in de volgende uitgave.
Bij het installeren van vloerverwarming onder een parketvloer is het belangrijk dat de temperatuur van de dekvloer niet hoger oploopt dan 28 graden Celsius. Deze maximale temperatuur is ontstaan vanuit Europese normen en praktijkrichtlijnen die rekening houden met thermische output, comfort, veiligheid en het behoud van materialen zoals parket. In dit artikel geven we wat meer informatie hierover.
De Europese normen en praktijkrichtlijnen
De Europese norm EN 1264, ook opgenomen als NEN- EN 1264 in Nederland, biedt een richtlijn voor het ontwerp van vloerverwarmingssystemen. Deze norm specificeert de maximaal toegestane oppervlaktetemperaturen voor vloerverwarming. Op dit moment wordt deze norm verder uitgewerkt in de praktijkrichtlijn ISSO 49. Deze documenten vormen de technische basis voor het ontwerp van veilige en effectieve vloerverwarmingssystemen die compatibel zijn met diverse vloerbedekkingen, waaronder parket.
Volgens de NEN-EN 1264 heeft elk vloerverwarmingssysteem een eigen maximaal toelaatbare specifieke thermische output. Eén van de voorwaardes in de norm hierbij is dat die maximale output wordt bereikt bij de maximale oppervlaktetemperatuur θF,max = 29 °C en bij een randstrook wordt bereikt bij een maximale oppervlaktetemperatuur θF,max = 35 °C. Deze waarden zijn vastgesteld met het oog op veiligheid en comfort voor mensen, evenals het behoud van de vloerbedekking zelf.
Comfort en veiligheid: de maximale huidcontacttemperatuur
Hoewel dit niet expliciet in de norm is opgenomen, speelt de aanvaardbare huidcontacttemperatuur een grote rol bij de vaststelling van de maximale vloertemperatuur in de norm. Onder normale omstandigheden is een temperatuur van rond de 29 °C op vloerniveau comfortabel en veilig voor blootstelling gedurende langere tijd. Een hogere temperatuur dan 29 °C kan het risico verhogen op ongemak.
In Engeland was in een aantal verzorgingstehuizen voor ouderen de vloertemperatuur dermate hoog ingesteld dat er een hoger dan gemiddeld percentage trombose gevallen werd geconstateerd. Na onderzoek bleek dat doordat de voeten via de vloer lekker warm bleven, het hart minder hard hoefde te werken om energie in de voeten te krijgen. Hierdoor nam de doorstroming door de aderen in de benen af, met verhoogde kans op dichtslibben. Dit is toen bekend geworden onder de term DVT (Deep Vain Trombosis)
Andere risico’s bij langdurig blootstelling aan een te warme vloer zijn:
- Huidirritatie
De huid kan na verloop van tijd geïrriteerd raken doordat die minder snel kan afkoelen bij constante blootstelling aan een warme ondergrond. Het kan leiden tot roodheid, uitdroging en in sommige gevallen lichte brandwonden, met name bij kwetsbare personen zoals kinderen.
- Huidverdikking of eeltvorming
Vooral op drukpunten zoals de voetzolen. Dit is een natuurlijke reactie van de huid om zich te beschermen tegen warmte, maar het kan ongemak veroorzaken en leiden tot harde eeltvorming (keratose).
- ‘Warmte-uitslag’
Warmte-uitslag (ook bekend als miliaria of warm- te-exantheem) kan optreden als de huid te warm en vochtig wordt. Bij vloertemperaturen boven 29 graden kunnen zweetklieren verstopt raken, waardoor rode bultjes, jeuk en een branderig gevoel ontstaan. Vooral in goed geïsoleerde huizen zonder goede luchtcirculatie kan dit probleem verergeren.
- Oververhitting van het lichaam
Wanneer het lichaam te lang in contact is met warme oppervlakken kan er een effect ontstaan dat vergelijkbaar is met hyperthermie. Dit betekent dat het lichaam moeite heeft om de eigen temperatuur te regelen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid en in extreme gevallen zelfs uitputting of hittestress. Dit geldt vooral voor kleine kinderen en ouderen, bij wie de thermoregulatie minder effectief werkt.
- Hogere kans op zweten en schimmelvorming
Een warme vloer kan ervoor zorgen dat de voeten sneller gaan zweten. Dit kan leiden tot vochtproblemen, waarbij schimmels en bacteriën gemakkelijker gedijen. Dit verhoogt het risico op voetschimmel, met name in omgevingen waar men vaak op blote voeten loopt, zoals slaapkamers en badkamers.
- Verergering van bestaande huidaandoeningen
Bij mensen met huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of rosacea kunnen de symptomen verergeren, zoals jeuk, roodheid of ontsteking van de huid. Dit komt doordat warmte de huid uitdroogt en bestaande irritaties kan versterken.
Waarom 28 °C specifiek voor parket?
In de norm is een kanttekening gemaakt. Nationale regelgeving én sommige vloerbedekkingsmaterialen kunnen lagere temperaturen dekvloer vereisen. Bij parket is deze laatste kanttekening aan de orde. Voor het behoud van het parket is de oppervlaktetemperatuur onder het parket belangrijker dan de oppervlakte- temperatuur boven op het parket.
De maximale temperatuur van de dekvloer onder het parket van 28°C is door de branche zelf bepaald, en wordt in Nederland erkend als ‘gewoonte-norm’, onder andere ondersteund door het Informatiecentrum Parket en Vloerverwarming. Deze temperatuur moet de uitzetting en uitdroging van het verwarmde parket binnen grenzen houden.
Invloed op de oppervlaktetemperatuur van de vloerafwerking
Doordat de dekvloertemperatuur onder het parket beperkt blijft tot 28 °C, is de oppervlaktetemperatuur van het parket zelf vaak iets lager, doorgaans rond de 26 °C. Dit komt doordat parket een relatief goede isolerende werking heeft, waardoor het minder warmte doorlaat dan bijvoorbeeld steenachtige vloeren. Het nadeel hiervan is dat de warmteafgifte van de vloerverwarming bij parket iets lager kan zijn dan bij bijvoorbeeld tegel- of natuursteenvloeren, wat het ontwerp van het verwarmingssysteem kan beïnvloeden.
In het verleden werd deze lagere warmteafgifte vaak gezien als een nadeel. Er was meer energie nodig om een ruimte op temperatuur te brengen, vooral in huizen met conventionele verwarmingssystemen die hogere aanvoertemperaturen gebruikten. Met de introductie van warmtepompen en lage-temperatuurverwarmingssystemen is dit nadeel helemaal niet meer aan de orde. Deze moderne systemen werken juist optimaal bij lage aanvoertemperaturen en passen uitstekend bij de temperatuurvereisten voor parketvloeren. Hierdoor is de lagere oppervlaktetemperatuur geen beperking meer en kan parket uitstekend gecombineerd worden met duurzame verwarmingssystemen.
Samenvattend:
De temperatuurgrens van 28 °C voor de dekvloer is niet zomaar een willekeurige limiet, maar onderbouwd in een NEN-norm. Deze houdt rekening met de gezondheid van gebruikers, de veiligheid en het behoud van materialen.
De 28 °C-grens waarborgt een veilige en comfortabele huidcontacttemperatuur en voorkomt thermische schade aan het parket. Door deze limiet te respecteren, kan je een optimale balans bereiken tussen comfort en efficiëntie, terwijl de duurzaamheid en het uiterlijk van de parketvloer behouden blijven.
De hogere weerstand van parket wordt juist als gunstig gezien. Tijdens het verwarmen van de vloer wordt meer energie in de ondervloer gebufferd, waardoor een warmtepomp een rustiger schakelgedrag krijgt. Positief voor rendement en levensduur
Copyright
© 2025 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch, op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Vloeren Business Magazine – Parketblad.
Dit artikel is verschenen in Vakblad Vloeren Business Magazine / Parketblad, editie januari 2025. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding