De import van hout uit Rusland, Belarus en Oekraïne is zeer lastig: de EU heeft sinds 2 maart een importstop voor Belarus, goederen die al besteld waren voor die tijd moeten uiterlijk 4 juni binnen de eigen grenzen van een lidstaat zijn. Vanuit Oekraïne is import van hout niet meer mogelijk en importeren vanuit Rusland wordt steeds moeilijker, zo stelt de Duitse houtfederatie GD Holz.

De import van reeds bestelde goederen wordt extra lastig vanwege de onberekenbare inzet van arbeidskrachten in transport en logistiek. De import vanuit de drie landen valt dus binnenkort geheel stil, voor zover dat nog niet is gebeurd. Alledrie exporteren veel naaldhout, berkenhout (voor berken multiplex in de meubelindustrie, de interieurbouw en als drager voor meerlaags parket en laminaat), maar ook loofhout zoals eiken. Ongeveer 10 procent van de Europese naaldhoutconsumptie komt uit Rusland. Volgens GD Holz was de import vanuit de 3 landen voor Duitsland vorig jaar goed voor ongeveer 1,4 miljoen kubieke meter. Bovendien is Rusland een van de voornaamste producenten van het veelgevraagde berkenhout. De andere twee landen staan bekend als grote eikenleveranciers.

De Duitse houtomzet in januari en februari was volgens de federatie nog steeds goed. De vraag naar hout blijft hoog maar GD Holz maakt zich wel zorgen om de stijgende prijzen, mede onder invloed van de enorm gestegen energietarieven. Dit gaat ongetwijfeld doorberekend worden, waarschijnlijk tot en met de eindgebruiker. De houtfederatie heeft de oorlog al scherp veroordeeld maar hoopt nu echt op een snelle, vreedzame oplossing van het conflict. Tegelijkertijd houden de leden van de federatie zich aan de EU maatregelen en de Duitse regering.

In hoeverre de leden van GD Holz op zoek zijn naar hout vanuit andere landen, zoals die in Zuid-Amerika, is nog niet bekend. In ons land zijn er al houtverwerkende bedrijven die contacten zijn aangegaan met leveranciers van alternatieven voor berkenhout en eiken in de landen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.