De Britse vloerenfabrikant Amtico heeft met de LVT kwaliteit Bio een vloer gelanceerd op basis van herbruikbaar materiaal afkomstig van papierpulp.

Het gaat om een bijproduct dat vrijkomt bij het proces van het tot pulp malen van papier. Dit is een organisch product waarvan ethyleen wordt gemaakt en vervolgens vinyl. Hierdoor is de uitstoot van CO2 tijdens de productie van de Bio vloeren 90 procent lager dan wanneer er alleen maar fossiele materialen worden gebruikt, aldus de fabrikant.

Amtico past een systeem toe waarbij voor iedere order van een Bio vloer de organische grondstof voor die order wordt geproduceerd om zo de hoeveelheid materialen terug te dringen. Eerlijkheidshalve moet dus gezegd worden dat er nog steeds voor een deel fossiele brandstoffen worden gebruikt, maar omdat het een mix is van overwegend biologisch materiaal en een aantoonbaar kleiner deel fossiele brandstof komt het product toch in aanmerking voor diverse certificaties, zoals ISCC plus.

Amtico Bio LVT heeft geen eigen, aparte collectie maar kan worden toegepast binnen de bestaande collecties Signature, Form en Spacia. Op de afbeeldingen staan voorbeelden van deze collecties.