Het Amerikaanse Armstrong Flooring vroeg onlangs uitstel van betaling aan bij een rechtbank in Lancaster, Pennsylvania waar de fabrikant van vloerbedekking is gevestigd. De rechtbank verklaarde het bedrijf bijna failliet maar er is nu een lening van 24 miljoen dollar verstrekt voor een herorganisatie.

Armstrong Flooring ontstond in 2016 als afsplitsing van Armstrong World Industries en produceert rigid core, LVT en  vinyl van de rol voor projecten en residentieel gebruik. De lening is afkomstig van twee banken, het bedrijf heeft nog een schuld van 675.000 dollar uitstaan bij een vorige kapitaalverstrekker die zich nu ook aanbood voor een extra lening van 30 miljoen dollar waarop Armstrong Flooring nee zei.

Voor 3 juni aanstaande moet de fabriek, met 420 medewerkers in de fabriek in Lancaster, met een goed plan voor een herorganisatie komen. De advocaten van het bedrijf gaven aan dat het in bedrijf blijven en uitleveren van bestaande orders de hoogste prioriteit heeft. Maar toeleveranciers zijn al een tijd niet betaald en hebben hun toeleveringen gestopt en aangedrongen op uitstel van betaling zodat er wellicht een koper voor Armstrong Flooring gevonden kan worden.

Van de 24 miljoen dollar die nu uitgeleend wordt heeft de helft het intellectueel eigendom, de machines en het onroerend goed van de fabriek als onderpand, de andere helft heeft de voorraad en de inkomende goederen als onderpand en kan flexibel worden terugbetaald aan de twee banken. Deze voorwaarden zijn flexibeler dan wat de vorige kredietverstrekker afdwong, vandaar het nee op het aanbod van een lening van 30 miljoen. Uiteraard werd de top van de kwakkelende vloerenfabrikant net voor het aanvragen van de uitstelling van betaling door zichzelf beloond met een bonus van 4.8 miljoen dollar.

Armstrong was jarenlang ook verkrijgbaar in ons land als merk. Het bedrijf begon in 1860 als een tweemans bedrijfje in kurken in Pittsburgh, groeide uit tot het grootste kurkverwerkende bedrijf ter wereld en begon in 1909 met het maken van linoleum (later bekend als Armstrong DLW). Sinds 2016 is Armstrong Flooring een onafhankelijk bedrijf, maakt het geen linoleum meer en heeft het 8 fabrieken over de hele wereld.