Met een jaarverslag getiteld ‘Here.We.Go’ en een duurzaamheidsverslag ‘Shaping sustainable living, together’ publiceert B.I.G. ook meteen een stevige ambitie voor een duurzame toekomst. Duurzame vloer- en materiaaloplossingen bieden, wordt dan ook de nummer één prioriteit voor de komende jaren.

Het eerste duurzaamheidsverslag van de Groep is opgebouwd rond een zelfontworpen duurzaamheidsmodel – “Route 2030” – dat gebaseerd is op haalbare verbintenissen, de belangrijkste prioriteiten dekt en de visie van B.I.G. op een oprechte manier weerspiegelt.

“We beseffen ten volle dat de weg die voor ons ligt nog lang en hobbelig is, maar als er één ding is dat we de afgelopen jaren hebben geleerd, dan is het dit: de grootste bedreiging voor onze planeet is denken dat iemand anders haar wel zal redden. Vandaag voelen we ons klaar en uitgerust om onze verantwoordelijkheid op te nemen”, zegt Pol Deturck, CEO.

Onze visie op verandering is actief bouwen aan een betere toekomst door onze voetafdruk tot nul te herleiden, zorg te dragen voor onze medewerkers en de mensen rondom ons, en zaken te doen op een transparante, integere manier. In die zin is het de perfecte vertaling van de in 2021 gedefinieerde purpose van de Groep: Shaping sustainable living, together.

Pol Deturck voegt hieraan toe: “Tegen 2030 willen we, samen met een brede groep leveranciers, stakeholders en partners, de leider zijn in duurzame vloer- en materiaaloplossingen. Concreet is onze toekomstige waarde propositie gebaseerd op producten en diensten die milieu- & klimaatvriendelijk en circulair zijn, die worden aangeboden door getalenteerde, innovatieve mensen met de nadruk op integriteit en respect voor waarden. Dit resulteert in een duidelijke meerwaarde voor de toekomst.”

Als 100% internationaal familiebedrijf met een duidelijke langetermijnvisie, zijn we trouw gebleven aan onze plannen en zijn we blijven investeren in het bedrijf. Net zoals onze investeringen uit het verleden ons in staat stelden om in 2021 te floreren, zullen de geplande investeringen voor 2022 ons in de komende jaren nog sterker maken.

“De ambitie voor 2021 was om meer dan 100 mio euro te investeren. Maar we werden afgeremd door externe, onvoorziene factoren: van vertragingen bij offertes en uitvoering tot het gebrek aan beschikbaarheid en middelen als gevolg van de pandemie. Als alles volgens plan verloopt, maken we het in 2022 goed met een investeringsbudget van meer dan 100 miljoen euro. De belangrijkste aandachtsgebieden zullen duurzaamheid, innovatie en Industrie 4.0 zijn”, aldus Pieter-Jan Sonck, CFO van B.I.G.

Onze wereldwijde transformatiestrategie ONE B.I.G. wint momentum in alle business units en regio’s. Enkele van de meer concrete initiatieven die in 2021 het licht zagen, waren ons nieuwe platform voor klantenrelatiebeheer, de versnelling van digitale oplossingen in onze activiteiten en de lancering van de B.I.G.-universiteit met leertrajecten voor onze medewerkers.

Bovenop de geleidelijke omzetgroei van de voorbije jaren kan de Groep terugblikken op een ongeziene financiële boom. De drijvende krachten: gunstige marktomstandigheden, een gerevitaliseerde groeistrategie en een team van bijna 5.000 eersteklas medewerkers.

B.I.G. rapporteerde een omzet van 2,5 miljard EUR, een stijging met 45 % ten opzichte van 2020. De ebitda van de Groep bedroeg 451 miljoen EUR, een stijging met 120 % ten opzichte van 2020 en een nettoresultaat van 274 miljoen EUR, een groei met 215 % ten opzichte van 2020.

Aangezien de pandemie verschillende macro- en micro-economische systemen op hun grondvesten deed schudden, is ons geïntegreerd bedrijfsmodel een geweldig recept voor veerkracht gebleken. Dankzij de sterke verticale integratie konden we de belangrijke supply chain risico’s beperken, terwijl onze uitgebreide geografische spreiding de lokale marktdynamiek in evenwicht hield.

Het was een vruchtbaar jaar voor alle 3 business units, maar onze business unit Polymers sprong eruit. De uitzonderlijk sterke vraag in Europa en Noord-Amerika, in combinatie met grondstoffentekorten en ongeplande sluitingen van concurrenten, stuwden de prijzen en marges naar historische hoogten. De Polymeren draaiden op volle toeren om aan de behoeften van de klanten te voldoen en behaalden gedurende verschillende maanden winstrecords aller tijden.

Ook onze business unit Flooring Solutions deed het goed. De meeste divisies en regio’s deden het beter dan verwacht, ondanks stijgende energieprijzen, verstoorde bevoorradingsketens, volatiele transport- en grondstoffenkosten en andere uitdagingen. Onze aanhoudende focus op innovatie, design en productdifferentiatie leidde tot een verbeterd bedrijfsresultaat eind 2021, en we gaan op dezelfde weg verder.

De verwezenlijkingen van Engineered Solutions weerspiegelen die van de andere twee business units, van volumestijgingen tot budgetverhogingen. B.I.G. heeft grote sprongen voorwaarts gemaakt in al zijn kernmarkten, waaronder de automobielsector, geotextiel en filtratie.

Download het jaarverslag en duurzaamheidsrapport via deze link