Volgens voorlopige cijfers van het CBS besteedden Nederlandse huishoudens in het eerste corona-jaar 2020 5% meer dan vijf jaar eerder (2015). De bestedingen aan stoffering, huishoudelijke apparaten en dagelijks onderhoud van de woning namen echter met 26% toe. Het effect van de corona pandemie is daarmee goed zichtbaar. Men is meer geld gaan uitgeven aan de eigen woning en de inrichting en het onderhoud daarvan. De productgroep met de sterkste procentuele toename van de bestedingen binnen deze categorie betreft (naast de restcategorie overige meubelen en stoffering) vloerbedekking.

Ten opzichte van het jaar 2015 namen de bestedingen aan vloerbedekking van de Nederlandse huishoudens met maar liefst 63% toe in het jaar 2020. Gaf een gemiddeld huishouden in het jaar 70 euro uit aan vloerbedekking, in het jaar 2020 betrof het gemiddeld 114 euro per huishouden.

Als we kijken naar soorten vloerbedekking, dan maakt het CBS onderscheid tussen vaste vloerbedekking en tapijten, overige vloerbedekking en het laten leggen van vloerbedekking. Onderstaand figuur toont de procentuele verdeling van de bestedingen in het jaar 2020 over deze drie categorieën. Vaste vloerbedekking en tapijten vertegenwoordigen 45% van de consumentenbestedingen aan vloerbedekking. Dat komt neer op 51 euro per huishouden. In het jaar 2015 betrof het nog 34 euro per huishouden.

De categorie overige vloerbedekking (veerkrachtige vloerbedekking zoals vinyl, linoleum enz.) kende een nog sterkere groei van de consumentenbestedingen. De bestedingen aan overige vloerbedekking ging van 36 euro naar 59 euro, een stijging van 64%. Vloerbedekking kent dan wel de sterkste procentuele groei, maar qua totale bestedingen binnen de categorie stoffering, huishoudelijke apparaten en dagelijks onderhoud van de woning, zijn meubelen voor het huis absolute koploper. In het jaar 2020 gaf een gemiddeld huishouden 643 euro uit aan meubelen voor in het huis. Onder meubelen voor het huis verstaat het CBS sofa’s, divans, tafels, stoelen, kasten, ladekasten, boekenplanken, bedden, boxsprings, matrassen, tatami’s, ladekasten, nachtkastjes, keukentafels en -stoelen, -kasten, aanrechtbladen en badkamermeubels. Ten opzichte van het jaar 2015 besteedde een gemiddeld huishouden in het jaar 2020 22% meer aan meubelen voor het huis. Aan tuinmeubelen besteedde men gemiddeld 18 euro in het jaar 2020.

Wil je weten wat exact de trends en ontwikkelingen zijn op het gebied van vloerbedekking? Bij marktdata.nl is de volgende Trendmonitor beschikbaar:

www.marktdata.nl/rapporten/Vloerbedekking-Trendmonitor-2020