De nieuwe afdeling Carpets & Rugs is volgeboekt voor de komende editie van Heimtextil, zo laat organisator Messe Frankfurt weten. Rond de 100 deelnemers zijn nu geregistreerd met klinkende namen als Merinos Hali, Oriental Weavers Group, Ragolle Rugs, Universal XXI, Verbatex en de Belgische federatie Fedustria en haar leden.

Nieuwe designs en trends zijn dus te zien in Frankfurt in hall 5.1 waarbij de laatste golf aan deelnemers afkomstig is uit de machinaal geweven tapijtsector. Daar zitten dus Ragolle Rugs, Verbatex en de Fedustria en haar leden bij maar ook de eerder genoemde Turkse fabrikant Merinos Hali San. Plus Universal XXL uit Spanje, een grote retailer en leverancier. “Met Carpet & Rugs hebben we een nieuwe jaarlijkse datum voor de industrie erbij. Daarom zijn we zo blij dat deze eerste editie al is uitverkocht”, aldus Bettina Bär, Directeur van Heimtextil. Banu Kepekci, Managing Director van Merinos’ verkoopkanaal Medipa: “Wij staan als vooraanstaand fabrikant altijd open voor nieuwe initiatieven met een groot potentieel. Heimtextil in Frankfurt is historisch gezien een bekende naam in de tapijtindustrie. Alle nieuwe design trends en kleuren worden hier gepresenteerd. We kunnen dus aan onze bestaande en nieuwe klanten laten zien hoe we die verwerkt hebben in onze nieuwe kwaliteiten en modellen.”

Van garens tot stoffen tot producten als bed textiel, dekens, kussens, gordijnen, behang en dus ook tapijt, het is allemaal te zien op Heimtextil 2024. Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook in de tapijtbranche. Banu Kepekci hierover: “Onze tapijten zijn deels van gerecycled PET flessen en deels van onze eigen gerecyclede polyester garens gemaakt. Ook onze verpakking is inmiddels duurzaam uit gerecycled materiaal en we verwarmen onze magazijnen en productiehallen met infrarood verwarming zodat ruimten waar niemand is niet worden verwarmd. Hiermee hebben we onze CO2 uitstoot gehalveerd.” De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden ook steeds meer toegepast door fabrikanten en leveranciers uit de tapijtbranche.

Duurzaamheid, design, kwaliteit en afwisseling: alles aanwezig in hall 5.1. Van handgeknoopt tapijt tot machinaal geweven kamerbreed kwaliteiten en vuilopnemende matten en traplopers. India is een belangrijk land als het gaat om handgeweven tapijt en exposanten als Heritage Overseas, Mittal International, The Rug Republic, Vini Decor, Rugs Inc, Rugs in Style en de Carpet Export Promotion Council zijn aanwezig in Frankfurt. Ook bij de kleden en matten vinden we bedrijven uit India: Classic Coir Factory, Floor Decor, Fibre World en Tufko International. En daarnaast dus tal van andere bedrijven zoals Nikotex Carpets uit Griekenland en de Italiaanse fabrikanten Fini Cop en Royaltex.
https://heimtextil.messefrankfurt.com/frankfurt/en.html