Van 28 tot en met 30 mei vond in het Franse Nantes de vakbeurs Carrefour International du Bois plaats. Op deze beurs voor hout en de houtverwerkende industrie kwamen in drie dagen tijd 13.500 bezoekers af op het aanbod van 637 exposanten. Volgens de organisatie is de conclusie van deze editie dat het vertrouwen in hout als (constructie)materiaal weer helemaal terug is.

“Ik ben zeer tevreden over deze editie. De stands ademden het geloof in hout als materiaal echt uit en de verscheidenheid aan producten was dit jaar zeer groot. Uiteraard ben ik ook tevreden over een toename in het beursoppervlak met 28 procent want dit heeft ook geleid tot meer ruimte en comfort tussen de stands. Tegelijk blijft dit een gemoedelijke, warme beurs met een steeds internationaler publiek”, aldus beursdirecteur Jean Piveteau. De beurs vindt iedere twee jaar plaats in Nantes.

Meer dan 13.000 bezoekers dus en deze kwamen voor 39 procent van buiten Frankrijk, uit wel bijna 100 landen. De 637 exposanten kwamen uit 40 verschillende landen, ook hier was 39 procent niet-Frans. Minister Marc Fesnau van Landbouw (inmiddels dus demissionair) bezocht de beurs in Nantes als teken dat de Franse overheid veel waarde hecht aan bosbouw en de houtverwerkende industrie. Deze industrie heeft te maken met verschillende uitdagingen en de beurs, de Franse brancheverenigingen voor bosbouw en houtverwerking en de staat willen gezamenlijk bouwen aan drie pijlers voor de toekomst: dat leveren waar mensen om vragen, het beschermen van de huidige bosarealen en het strijden tegen klimatologische veranderingen.

De bosbouw en houtverwerking heeft ook behoefte aan medewerkers, met name aan meer vrouwen in het hout. Op dit moment werken er slechts 13 procent vrouwen in de branche en dat is te weinig, zo vindt iedereen in Frankrijk. Het was een van de gespreksonderwerpen tijdens deze editie, waarop verder iedereen met tevredenheid terugkijkt: meer bezoekers dan in 2022, veel genetwerkt met een veelheid aan bezoekers waaronder architecten, inkopers en landschap bepalende ambtenaren uit binnen- en buitenland. Daarnaast was er voor de tweede keer het onderdeel WoodTech waar startups in de industrie te vinden zijn. Want ook jonge bedrijven zien het belang in van hout als natuurlijke en duurzame grondstof met een lange levensduur. Nu de rest van de wereld nog…

De volgende editie van de Carrefour (zoals de beurs wordt afgekort, maar niet te verwarren met de gelijknamige Franse supermarkt) is van 2 tot en met 4 juni 2026 opnieuw in het beurscomplex van Nantes. www.timbershow.com