Een van de vaste onderdelen van Domotex is Treffpunkt Handwerk, waar leggers bijeenkomen om te praten over het vak, waar lezingen en demonstraties worden gegeven en waar in een ver verleden zelfs legkampioenschappen werden gehouden. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het Treffpunkt altijd een Duitstalig reservaat was tijdens de beurs, waar leggers van buiten dit taalgebied weliswaar van harte welkom waren maar er eigenlijk niets te zoeken hadden. Zeker toen de legwedstrijden stopten. Maar daarin komt verandering, aldus de organisatie van de beurs.

Opnieuw vormgegeven en geplaatst in hal 13 belooft het Treffpunkt deze keer aantrekkelijker te zijn voor een bezoek dan de afgelopen jaren. Meer demonstraties, meer interactie. Met meer vakgerichte informatie voor interieurbouwers, parketteurs, stoffeerders en schilders over onderwerpen als digitalisatie, tekort aan arbeidskrachten en hoe regel je eventuele opvolging, juridische aspecten van het vak (aansprakelijkheid), restauratie projecten, marketing en nog veel meer. Good old Norbert Strehle, parket expert als geen ander, geeft leiding aan het lezingenprogramma, dus waarschijnlijk helaas weer alleen in het Duits. Wil de internationale uitstraling van het Treffpunkt slagen: verander de naam (Skills Meeting Point) en zorg voor headsets met simultaan vertaling. Maar dit terzijde.

De vloerenbranche is een behoudende branche, zeker in Duitsland, en het aanbod aan sprekers reflecteert dit toch weer enigszins. Andreas Rapp spreekt over oppervlakte schade aan parket en hoe dit gerepareerd kan worden. Karsten Krause spreekt over verkleuring in vloeren onder invloed van uv stralen: claims versus de feiten. En mijn favoriet sinds jaar en dag, Richard Kille met zijn opvallende snor, spreekt over de kostenbesparing en andere voordelen, maar ook nadelen, van zwevende modulaire vloersystemen. Deze drie mannen doen dit soort presentaties tijdens Domotex sinds jaar en dag en maken ook deel uit van het vaste expertpanel in het onvolprezen Duitse vakblad Boden, Wand + Decke. Altijd terzakekundig, altijd informatief, altijd in het Duits…

Nieuw is een spreker, niet bij naam genoemd, van het Kompetenzzentrum Digitales Handwerk met een lezing over cybersecurity en digitale strategie. Andere bijdragen komen van branchevereniging BV Parkett over sportvloeren, profielenfabrikant Küberit en een interessante bijdrage van Sharper Tools over hoe robots de legger kunnen helpen bij het werk. Vandaar dat Richard Kille zegt: “Deze editie van het Treffpunkt is gericht op het hier en en en de toekomst. En eindelijk wordt er gesproken over de marketing van ons vak! Met de nieuwe uitstraling van het Treffpunkt zal niemand deze editie willen missen!”

Het Treffpunkt wordt georganiseerd in samenwerking met BV Parkett, het Komptetenzzentrum Digitales Handwerk en met ondersteuning van bedrijven als Küberit, Mapei, Selit, Välinge, Unifloor en Uzin Utz. Domotex 2020 wordt in Hannover gehouden van 10 tot en met 13 januari 2020.