Beaulieu heeft opnieuw een herstructurering aangekondigd. Er worden 115 banen wegbezuinigd met het sluiten van de garenvestiging in Komen, zoals eerder gemeld. De sociale onderhandelingen worden nu opgestart. Beaulieu moet bezuinigen, een gevolg van de bekende moeilijke marktomstandigheden wereldwijd.

Beaulieu International Group (BIG) wil niet alleen zijn garenvestiging in Komen sluiten maar ook de tuftingactiviteit van de kunstgrasfabriek in Oostrozebeke, zo bleek op 5 juni uit een persbericht. Die tuftingactiviteit zou vanaf 2025 mogelijk verhuizen naar de Spaanse fabriek van Beaulieu. De extrusie activiteit blijft wel behouden in Oostrozebeke. In Oostrozebeke zouden ook nog een dertig banen sneuvelen.

De directie verwijst voor de herstructureringen naar de financiële situatie. Beaulieu International Group realiseerde vorig jaar een omzet van 2 miljard euro (nog niet eens zo lang geleden 3,5 miljard) en een brutowinst (ebitda) van 98,1 miljoen euro, tegenover 250 miljoen euro brutowinst in 2022. Netto bleef er amper 2 miljoen euro winst over. Tegelijk werd er voor 80,7 miljoen euro geïnvesteerd waardoor de vrije kasstroom break-even was. Voor dit jaar wordt geen dividend uitbetaald, zo laat het bedrijf nog weten.

De groep verwijst als verklaring naar de wereldwijde daling van de vraag. Het volumeverlies kon slechts gedeeltelijk worden gecompenseerd door de iets betere marges. “In België voelden we vooral het effect van sterk gestegen arbeidskosten in combinatie met hoge energiekosten vanwege onze energie-intensieve activiteiten”, zo staat het te lezen in het persbericht van het bedrijf. “Daar bovenop werden verschillende van onze divisies geconfronteerd met goedkope import uit Aziatische landen, die producten aanbieden tegen veel lagere prijzen dan producten uit eigen productie.”