Een opmerkelijk jubileum: dit jaar bestaat de CM-meting voor restvocht in de minerale dekvloer 40 jaar. De eerste metingen vonden plaats in 1984 bij onze Oosterburen. Door de jaren heen zijn er wel eens twijfels gerezen over de testmethode, maar de Duitse bond voor dekvloeren en afwerking (BEB) roept bij dit jubileum dat de CM-methode nog steeds het meest betrouwbaar is.
Eind jaren 70 waren er veel problemen met restvocht onder vloerbedekkingen. Dit uitte zich bijvoorbeeld in vochtophopingen onder afgedichte vloeren en het verbrokkelen van de toplaag van anhydriet ondervloeren. Onnauwkeurige meetmethoden, een veranderde samenstelling van dekvloeren; de excuses waren vrij eenduidig voor dit verschijnsel. Er was dus behoefte aan een nauwkeurige manier van het vaststellen van restvocht.
De BEB nam een onafhankelijk instituut (IBF Troisdorf) in de arm om een betere methode te verzinnen. De methode van monsters nemen door gaatjes in de dekvloer te maken en deze monsters te meten op restvochtgehalte is in 40 jaar eigenlijk niet veranderd. Met de opkomst van vloerverwarming werden de grenswaarden wel enigszins aangepast, maar de manier van meten is vandaag de dag nog hetzelfde als in 1984. Wat wel veranderd is: het puntsgewijs meten is inmiddels veelomvattender geworden: de hele laag wordt inmiddels in kaart gebracht om ieder risico (en aansprakelijkheid) te voorkomen. Ook anders dan in 1984: toen werd de meting vooral uitgevoerd wanneer men parket wilde leggen, nu wordt de meting ook uitgevoerd voor andere vloertypen.
De BEB zegt nu dat het aantal schadegevallen met een vloer na een correct uitgevoerde CM-meting vrijwel nul is. Dat zullen we maar moeten aannemen, maar het lijkt vrij onwaarschijnlijk. Wel is het zo dat het resultaat van een correct uitgevoerde CM-meting leidend zou moeten zijn bij de beslissing om een vloerbedekking te leggen ja of nee. Toch zijn er tegengeluiden: nieuwe cementsoorten, nieuwe samenstellingen van dekvloeren en nieuwe producten voor het verstevigen van de dekvloer zouden niet voldoende in kaart worden gebracht door de CM-methode te gebruiken. Het IBF is hierop ingegaan, heeft tests uitgevoerd en wat blijkt? Geen problemen met de meting, indien correct uitgevoerd. En daar zit hem de kneep: niet iedereen weet meer hoe het moet, gaat werken op een te natte dekvloer, komt in de problemen en geeft de meetmethode de schuld. Maar wanneer meer en meer leggers deze zienswijze overnemen, dan komt de CM-methode pas echt in gevaar, zo waarschuwt BEB.
Dus leer via een training door een erkende expert de dekvloer te meten met de beproefde CM-methode en je zit goed, aldus de uitvinders van deze methode. Met dank aan het Duitse bwd (boden, wand und decke) als bron voor dit bericht.