Met nog 8 maanden te gaan is men in Hannover al helemaal enthousiast over de geplande editie van DOMOTEX 2022 van 13 tot en met 16 januari. De vakbeurs beleeft volgend jaar de 33e editie en focust nog meer op vloerkleden en op de combinatie vloer en wand.

Donderdag tot en met zondag als beursdagen is nieuw voor Domotex. De indeling wordt opnieuw veranderd. Als neutrale toeschouwer lijkt het er op dat de grootste vloerenvakbeurs van Europa na wisselende reacties de afgelopen jaren nog steeds zoekende is naar een model dat aantrekkelijk blijft voor exposanten en bezoekers. “We gaan trends, vernieuwingen en lifestyle verspreid presenteren op verschillende plekken”, aldus Sonia Wedell-Castellano, Global Director DOMOTEX, Deutsche Messe AG, Hannover. “Exposanten en bezoekers kunnen vooruitkijken naar vele vernieuwingen, naar trends en producten die de handel van morgen gaan vormgeven. We zijn met name bij met de marktleiders die we hebben teruggehaald naar de beurs voor de komende editie. Na de pandemie iedereen weer face-to-face te kunnen ontmoeten in Hannover maakt het voorbereiden van deze editie extra leuk.” Dus geen centraal thema en geen centrale trendpresentatie meer, een concept dat steeds minder succesvol bleek en steeds minder bezoekers trok. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant begrijpelijk.

Het huidige aantal aanmeldingen bewijst de positieve respons op de komende editie aldus de organisatie. Het wordt een hybride event (dus zowel fysiek als digitaal). “Veel exposanten hebben al aangegeven mee te doen. Al voordat de inschrijving geopend werd”, aldus Wedell-Castellano. “Dit onderstreept opnieuw het belang van deze beurs, van DOMOTEX als een wereldpodium en inspiratiebron voor de gehele vloerenindustrie. Het belang van elkaar echt kunnen ontmoeten kan niet genoeg worden benadrukt.” Voorbeelden van bedrijven die meedoen zijn IPEK – A. Ipektchi, Galleria Battilossi, Jaipur Rugs Company, Jambros Modern Flooring, Javi Home, Rezas Oriental & Modern Rugs en Zollanvari uit de handgemaakte kleden (niet voor niets als eersten genoemd, want de nadruk ligt al jaren op kleden), verder Oriental Weavers Carpet, Obsession en Royal Hali als fabrikanten van machinaal vervaardigd tapijt. Maar wie doen er voor het eerst mee? Bauwerk Group, HARO en Scheucher, bijvoorbeeld. En bedrijven als ter Hürne en Windmöller zijn opnieuw van de partij. Deutsche Messe is heel blij met deze leveranciers van parket, LVT en laminaat, want ook zij weten dat de vloerenbeurs inmiddels een vrij eenzijdig imago heeft. Ook grote spelers als Associated Weavers, Infloor-Girloon en Onefloor plus SELIT als belangrijke partij voor producten voor het leggen van vloeren hebben zich aangemeld voor januari 2022.

Met het introduceren van Carpet & Rugs en Floor & Wall hoopt de organisatie, in combinatie met een nieuwe indeling van de exposanten, het voor bezoekers nog eenvoudiger te maken om hun weg te vinden. De beurs wil vertegenwoordigers uit de retail, groothandel, architectuur, interior design, ambacht en de meubel- en interieurbouwbranches bij elkaar brengen rond deze twee thema’s. In hallen 2 en 4 liggen nu de handgemaakte kleden, in de hallen 5 tot en met 7 de machinaal gemaakte kleden, dus van 2 tot en met 7 is het allemaal karpetten. Dit is het deel dat de organisatie Carpet & Rugs noemt.

Wat is dan Floor & Wall? Legtechniek zal vanaf nu geconcentreerd worden in hal 12, tussen de kamerbrede textiele vloerbedekking van hal 11 en de harde en elastische vloerbedekking van hal 13. Ja, laminaat, parket en LVT is teruggebracht tot een enkele hal, waar voorheen drie tot vier grote hallen nodig waren om deze exposanten te kunnen huisvesten. Zomaar een observatie van een DOMOTEX veteraan…In aansluiting daarop zal er meer nadruk worden gelegd op wandsystemen met exposanten op dit gebied die al eerder te zien waren op de beurs. Dus de hallen 11 tot en met 13 heten nu Floor & Wall.

En tot slot de beursdagen: donderdag tot en met zondag in plaats van vrijdag tot en met maandag. Dit is op verzoek van veel bezoekers en exposanten: twee werkdagen achter elkaar de beurs bezoeken en in het weekend weer terug. Hannover is als stad beslist de moeite waard om een dag of een weekend aan vast te plakken, maar die dagen zijn definitief voorbij in deze tijd van pandemie, risico vermijden en efficiency.

www.domotex.de