De Europese Federatie van laminaatfabrikanten (EPLF) heeft de cijfers in de verkoop van laminaat over 2023 bekendgemaakt en in navolging van 2022 is het een lastig jaar geweest voor laminaat. De opmars van LVT gaat onverminderd voort en dat voelt het laminaat.

Er is in 2023 volgens de federatie in de hele wereld in totaal 318.049.711 vierkante meter laminaat gemaakt door de leden van de EPLF verkocht en dat is een daling van meer dan 13 procent in vergelijking met 2022. De relatief geringste daling was in West-Europa (een daling van 7 procent) maar met name in Noord-Amerika was de daling zeer aanzienlijk: maar liefst 42 procent minder laminaat verkocht.

Binnen Europa was de daling in Duitsland 11 procent en in Oostenrijk 14 procent. In het derde DACH land, Zwitserland, bleef de verkochte hoeveelheid min of meer gelijk. Opvallend genoeg was er een stijging van de verkoop in laminaat in België, Ierland en in Turkije (een plus van bijna 23 procent). Naast de opkomst van vinyl wordt de algehele stilstand in het bouwen van nieuwe woningen in veel landen als oorzaak gezien voor de algemene daling. Ook hierin zijn onze Zuiderburen een uitzondering: naar verluid wordt er nog volop gebouwd in België. Een andere oorzaak zijn de stijgende kosten van materialen, transport en installatie.

Ook in Oost-Europa is een daling merkbaar behalve in het kleine Kosovo: daar steeg de verkoop van laminaat spectaculair. Van -47 procent in 2022 naar +3 procent in 2023. Ook Latijns Amerika noteerde een sterke terugval van 33 procent met als negatieve uitschieter Chili met -67 procent in 2023. Afrika en Azië liepen ook terug met respectievelijk -15 en -17 procent. De federatie verwacht optimistisch dat er in ieder geval in Europa weer gebouwd gaat worden op termijn en dat dit de vloerenmarkt, en vooral die voor laminaat, weer vlot zal trekken. Men verwacht daarnaast veel van de drang naar renovatie, ingegeven door de Green Deal van de EU. De EPLF benadrukt dat laminaat. met houtresten als basis, een duurzame vloerensoort is die prijstechnisch toegankelijk is voor grote groepen consumenten. Maar op de korte termijn gaan het nog zware tijden worden voor laminaat, zo besluit de EPLF realistisch.