Het hing al een tijd in de lucht: parket maakt een sterke daling mee in de verkoopcijfers. Niet alleen in ons land, maar in geheel Europa, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Europese federatie van parketproducenten (FEP).

Tijdens de recente bijeenkomst van de leden werden de verkoopcijfers over het eerste halfjaar uitgewisseld. Gedurende het eerste kwartaal daalde in geheel Europa de afzet. Volgens de federatie is er een directe link met het teruglopen van het aantal nieuwbouw- en renovatieprojecten. De terugloop varieert van 15 tot maar liefst 38 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022. Onzekerheid over de komende maanden, de gestegen rente die de inflatie niet kan beteugelen doen op dit moment het parket de das om terwijl goedkopere alternatieven voor echt hout blijven groeien in hun omzetcijfers.

De FEP is somber over de komende periode en verwacht geen ommekeer in de terugloop tot wellicht aan het einde van 2024. Hierbij enkele droevig stemmende cijfers vanuit Europa. Oostenrijk noteerde een terugloop van 25 procent in de eerste drie kwartalen. Dit heeft nu al direct gevolgen voor de werkgelegenheid in de parketsector van dit voorheen toonaangevende parketland. De Benelux parketomzet is gedaald met 25-30 procent, waarbij in ons land het effect sterker is dan bij de Belgen en Luxemburgers. Naast de stagnerende bouwactiviteiten speelt de stagnerende economie ook een rol in Nederland als verklaring voor de sterke daling ten opzichte van 2022. In Frankrijk, het land van de eik, is de teruggang ergens tussen de 35 en 4o procent in het afgelopen derde kwartaal.

Het doet pijn om te melden: 38 procent daling in het derde kwartaal in Duitsland, zowel bij de eigen productie als bij de import vanuit China. Magazijnen liggen vol met onverkocht parket en ook bij de Oosterburen is een enorme behoefte aan nieuwe woningen, ook als huisvesting voor immigranten en in dergelijke woningen legt men zeker geen parket…De Italiaanse markt heeft een relatief lagere daling van 25 procent (nog steeds fors) en in de Scandinavische landen springt Finland er extra uit: ouderen geven geen geld uit aan parket, jongeren hebben het geld niet om parket te kopen. Spanje is gedaald met 35 procent, Zweden (dat in dit geval los staat van de andere Scandinavische landen) met 36 procent en tot slot Zwitserland (waar parket ook altijd dominant aanwezig was): een daling van 15 procent ten opzichte van vorig jaar.

Het is de hoop dat consumenten in 2024 toch weer durven te kiezen voor echt hout op de vloer, maar alles hangt samen met inflatie, energieprijzen, conflicten in het (Midden) Oosten en vooral: het in heel Europa weer opstarten van bouwprojecten voor de woningbouw.