Eurocol – tegenwoordig Forbo Eurocol – bestaat vijftig jaar. In september organiseert het bedrijf diverse festiviteiten rond dit jubileum, met in de aanloop ernaartoe terugblikken op de vele mijlpalen, waarmee het merk Eurocol uitgroeide tot marktleider.

Tot 1972 was de ontwikkelings- en productieafdeling van linoleumlijm onderdeel van de N.V. Nederlandsche Linoleumfabriek in Krommenie. Deze fabriek, het huidige Forbo Flooring, stelde net zulke hoge eisen aan de lijm als aan het linoleum. Daarom vonden deze lijmen gretig aftrek bij woning- en projectinrichters en de lijmafdeling groeide gestaag. Die ontwikkeling kreeg een extra impuls toen men in Krommenie ook tegellijm ging ontwikkelen. Directe aanleiding hiervoor was een technisch probleem dat zich in de jaren ’60 en ’70 in de bouw manifesteerde. Op grootschalige (hoogbouw)woningprojecten in beton bleek dat de cementgebonden tegellijmen uit die tijd niet bestand bleken tegen de dwarskrachten vanuit het beton. Het gevolg: tegels knalden letterlijk van de muren of er ontstonden krimpscheuren in het tegelwerk.

Als oplossing voor die behoefte van tegelzetters creëerden de productontwikkelaars uit Krommenie een kant-en-klare elastische pastategellijm 682 Majolicol. Tientallen jaren later staat deze bekende okerkleurige wandtegellijm nog altijd bij veel klanten in de schappen. De lijmafdeling groeide uit haar jasje en intussen was de linoleumfabriek opgenomen in Forbo Group. Verzelfstandiging van de lijmactiviteiten lag voor de hand en op initiatief van de toenmalige directeur ir. J.C. Kaars Sijpesteijn werd in 1972 Eurocol opgericht, met vestigingsplaats Wormerveer. Van hieruit zou het bedrijf uitgroeien tot marktleider. Klanten laten zich met hun keuze voor het A-merk Eurocol niet alleen leiden door de hoge kwaliteit. De producttraining, technische ondersteuning en adviezen die zij erbij krijgen, met bijbehorende projectgarantie, betekenen voor hen een belangrijke meerwaarde.

Vandaag de dag ligt er aan de Industrieweg in Wormerveer een modern fabrieksterrein met onder meer een eigen afdeling Research & Development, diverse productielijnen en magazijnen, een instructiecentrum en het hoofdkantoor. De locatie is dezelfde als vijftig jaar geleden, maar door de tijd is er veel veranderd. Naast lijmen voor vloerbedekking en tegels worden er ook diverse bijbehorende Eurocol-producten vervaardigd, zoals primers, reparatiemortels, egaliseermiddelen en voegmiddelen. De afgelopen jaren werd het assortiment uitgebreid met surface finishing-producten. Met BetonDesign, LiquidDesign, FloorColouring, DecoDesign en WallDesign biedt Forbo Eurocol zijn klanten tegenwoordig ook een aantrekkelijk aanbod in afwerkingsproducten voor vloer en wand.

Forbo Eurocol kijkt terug op een halve eeuw rijke historie, maar werkt tegelijk hard aan de toekomst. In 2021 werden de productielijnen van de poederfabriek uitgebreid en gemoderniseerd en kreeg ook het magazijn gereed product er veel extra opslagcapaciteit bij. Daarnaast maakt men flinke stappen met CO₂-reductie en circulaire economie. Wat dat betreft staat er nog heel wat te gebeuren. De ontwikkeling van nieuwe, innovatieve sustainable producten, zowel voor de Vloer- als Tegeldivisie, is in een vergevorderd stadium en vormt straks een nieuwe mijlpaal voor Forbo Eurocol.