Het internationale Dezeen design magazine en Forbo Flooring dagen jonge architecten en ontwerpers uit om hun designtalent te laten zien. In de ‘Marmoleum Design Challenge’ krijgen zij de opdracht een oppervlak te ontwerpen voor een kleine ruimte. Een vakjury beoordeelt de internationale inzendingen aan de hand van de impact van het ontwerp op welzijn en rust in bijvoorbeeld scholen, kantoren of ziekenhuizen. De winnaar ontvangt een geldprijs en het ontwerp wordt gerealiseerd en tentoongesteld bij Forbo Flooring in Assendelft.

Wereldtalent
De design challenge staat tot 30 april 2024 open voor deelnemers van over de hele wereld. Iedereen die werkzaam of studerend is (ouder dan 18 jaar) in de architectuur- of designsector kan deelnemen. De winnaar wordt uitgenodigd om de geldprijs van €5.800 en het ontwerp persoonlijk in ontvangst te nemen tijdens een evenement bij Forbo Flooring in Nederland. In mei wordt door beide partijen een shortlist bekendgemaakt van de beste ideeën en in juni wordt onthuld welke architect of ontwerper de prijs in de wacht sleept.

Gebruik Marmoleum
Deelnemers staan voor de uitdaging om met Marmoleum een interieurruimte van tien vierkante meter te ontwerpen die het welzijn bevordert. Hierbij wordt verwacht dat ze een gezonde omgeving creëren waar mensen met plezier kunnen spelen, leren, werken, herstellen of genezen. Marmoleum is een linoleumvloer van Forbo Flooring die is gemaakt van natuurlijke grondstoffen, waaronder lijnolie uit vlaszaden, houtmeel, kalksteen, dennenhars en jutevezels. Daardoor is het van cradle-to-gate klimaatpositief, zonder compensatie. Dit komt doordat de hoeveelheid geabsorbeerde CO2 door de gebruikte biogebaseerde materialen hoger is dan de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten tijdens de productie.

Toonaangevende vakjury
Een jury van toonaangevende experts en designprofessionals beoordeelt de inzendingen waaronder interieurontwerpster Ilse Crawford, HOK senior interieurontwerper Christine Vandover, één van de medeoprichters van Studiopepe, Forbo Flooring’s senior ontwerper Marmoleum Tamar Gaylord en Dezeen’s redactiedirecteur Max Fraser. De jury is op zoek naar innovatieve en uitvoerbare ideeën die worden beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

Sterkte van het algemene idee
Esthetiek
Functionaliteit en bruikbaarheid
Originaliteit
Positieve invloed op het welzijn van de gebruiker
Gebruik van Marmoleum
Ga voor meer informatie over deelname, inclusief de volledige briefing en regels, naar www.forbo-flooring.nl/marmoleumchallenge.

Als je vragen hebt over de uitdaging, stuur ze dan naar forbo@dezeen.com.