De Global Flooring Alliance (GFA) heeft onlangs, via een online evenement, de resultaten geëvalueerd van een enquête die de vereniging in januari onder haar leden heeft gehouden. GFA-leden melden over het algemeen dat, hoewel Covid-19 hun maatschappij heeft ontwricht, de vloerenbranche over het algemeen positief presteert, met een positieve omzet en winst.

GFA verwacht dat dit ten minste tot het begin van 2022 het geval zal blijven. GFA blijft de ontwikkelingen op de markt volgen en is ook vastbesloten om de vereniging uit te breiden met nieuwe leden. GFA-voorzitter Einar Gottskalksson benadrukt het belang van samenwerking en partnerschap in de huidige omstandigheden: “De uitwisseling van informatie en het delen van ervaringen is van onschatbare waarde en heeft ons veel geholpen, vooral nu in tijden van Corona.”

GFA-voorzitter Einar Gottskalksson

 

In de vloerenhandel zijn de meeste cijfers die voor het jaar 2020 worden genoemd, met dubbele cijfers gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het is echter overwegend de woning- en renovatiemarkt die de grootste winst en omzet genereert.

Helaas is niet alles positief. GFA merkt op dat leveranciers van vloeren problemen hebben met de levering vanwege de grote vraag, en maakt zich verder zorgen over de kosten van vervoer en containers.

Op basis van de resultaten van een enquête verwacht GFA dat de consumenten in 2021 zullen blijven investeren in hun woning en interieur, maar waarschijnlijk iets minder dan vorig jaar. Afhankelijk van de Covid-19 situatie voorspelt GFA dat andere sectoren als toerisme, autoverkoop en luxeartikelen aan het eind van dit jaar waarschijnlijk een inhaalslag zullen gaan maken. Niettemin zal het marktaandeel van interieurdecoratie en vloeren zeker sblijven. De groei in omzet en winst zal waarschijnlijk iets afvlakken.
GFA-voorzitter Gottskalksson: “De meerderheid van onze leden is positief gestemd en kijkt terug op, en vooruit naar, een omzetgroei. Bovendien is in al onze lidstaten de vaccinatie tegen het virus begonnen, waardoor het ‘spook’ van Covid-19 hopelijk zal worden teruggedrongen. Dit zal het consumentenvertrouwen en een inhaalslag van de vraag stimuleren.”

Voor dit jaar zal GFA zijn traditionele ‘Summer Meeting’ overslaan en in plaats daarvan een virtuele vergadering houden. “Op Domotex 2022 hopen we weer volop aanwezig te zijn en onze volledige ledenvergadering te houden zoals we dat al meer dan dertig jaar doen. We zijn ook van plan om nieuwe leden uit te nodigen in Hannover en om een aantal speciale activiteiten te organiseren. Deze plannen zullen verder worden uitgewerkt tijdens onze volgende virtuele vergadering in juni”, besluit Gottskalksson.