Vorige maand is de Global Flooring Alliance (GFA) in een extra vergadering bijeengekomen om de huidige marktsituatie te bespreken.  Hoge inflatie, stijgende kosten voor energie en transport en de oorlog in het Oosten zorgen voor wereldwijde druk op de marges.

Hoewel de leden van de GFA nog steeds groeicijfers in de verkoop kunnen laten zien staan winst en marges onder druk. Daarom zullen verdere prijsverhogingen onvermijdelijk zijn, zo voorspelt de vereniging van vloerenfabrikanten. De consequentie zal wel zijn dat de consument meer zal moeten betalen en dit moet tot een minimum worden beperkt. Met andere woorden: laten we allemaal iets minder marge pakken om zo niet de consument uit de winkels weg te jagen.

De GFA houdt de rentestand goed in de gaten, deze dreigt de economie te vertragen op dit moment. Levertijden en beschikbaarheid zorgen ook voor extra druk op de markt. Daarom zijn de leden van de GFA voorzichtig met het geven van een voorspelling voor de tweede helft van dit jaar. Ze verwachten een vertraging van de markt en wellicht een daling in de verkoop in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

De GFA zoekt als oplossing meer partnerschappen tussen leverancier en klant. Behoud een goede relatie en voorkom conflicten. Deel de pijn, zogezegd. Werk intelligent en bedachtzaam samen met elkaar. Wissel niet zomaar van leveranciers. Op deze manier kunnen we samen de uitdagingen te lijf gaan, zo is de gedachte. Ondanks alles zien de leden van de GFA nog steeds mogelijkheden tot groei: in de meeste landen waar de leden actief zijn is de huizenmarkt nog steeds aan het groeien. GFA voorzitter Einar Gottskalksson (op de foto hierboven): “Ervaringen delen en elkaar steunen in transport en logisitek is onmisbaar, zeker nu. Deze uitwisseling van informatie is de bron van het succes van de GFA geweest de afgelopen 30 jaar.” Later deze maand vindt de reguliere ledenvergadering plaats en dan hoopt de vereniging een aantal nieuwe leden te mogen verwelkomen.