Vloeren met een ziel

Houtindustrie Schijndel bv is een duurzame onderneming. Het bedrijf koopt FSC- en PEFC- gecertificeerd hout in en gebruikt de houtresten die tijdens de productie vrijkomen om bio-energie op te wekken. “We hebben geen fossiele brandstoffen nodig en houden zelfs energie over die we doorleveren aan het net. Ons hout halen we uit Centraal-Europa, de productie vindt volledig in eigen huis plaats om onze ecologische footprint zo laag mogelijk te houden.”, aldus Mimmo lo Piccolo van het bedrijf dat Origineel Chapel Parket ® als merk op de markt brengt.

Hij licht de werkwijze van de Brabantse fabrikant toe: “We beheren de gehele keten: van het verwerken van vers gezaagd eiken tot het produceren van een volledige afgewerkte vloeren, met door onszelf ontwikkelde gereedschappen en productie technieken. Dat maakt ons bedrijf en daarmee ook onze producten zo bijzonder. We geven onze vloeren altijd een eigen karakter mee. Dit doen we onder andere door een eigen, unieke schaafmethode waarbij we vloeren produceren met een unieke ‘levendige’ uitstraling. Een boom is een levend organisme en het is mooi dat de vloer die we er uiteindelijk van maken daar recht aan doet.”

Uniek karakter
Zoals elke boom uniek is, zo is de vloer dat ook, aldus het bedrijf. “Zo krijgt elke vloer die we produceren een uniek en onderscheidend karakter. We maken onze vloeren “custom made”, niet als massa.” Het assortiment bestaat uit diverse productgroepen van massief hout en samengestelde duoplanken, verkrijgbaar in een groot aantal structuren en kleuren. Zo zijn visgraat en hongaarse punt patroon vloeren momenteel zeer populair, maar voor wie dat wil, kan de fabrikant op aanvraag een eigen design ontwerpen. “Klanten kunnen samen met ons hun eigen maatwerkvloer creëren, helemaal volgens eigen specificaties. Dat is het voordeel van ons als fabrikant: we kunnen snel schakelen met onze klanten. Ook de afwerking gebeurt in eigen huis, waarbij we gebruik maken van natuurlijke oliën omdat we geloven dat we hiermee in combinatie van ons schaaftechniek een unieke en natuurlijke uitstraling bereiken.”

Vers hout
Lo Piccolo: “Ons eikenhout betrekken we uit Centraal-Europa en kenmerkt zich door minder kleurverschillen en een stabieler looizuurgehalte dan eiken uit andere gebieden. Europees eiken laat zich uitermate makkelijk roken. Eenmaal hier laten we het eerst een geruime tijd acclimatiseren, waarna het proces gestart wordt met drogen, schaven en profileren. Drogen doen we in onze acht grote, conventionele droogkamers. Doordat alle planken in eigen huis gedroogd worden, kan de mate van droging eenvoudig afgestemd worden op de uiteindelijke plek waar de vloer gelegd zal worden. Wij leveren wereldwijd en bepalen per land het optimale vochtgehalte van de planken.” In de productie wordt het vochtgehalte in elke plank continu gemeten over de hele lengte van de plank om een zo stabiel mogelijk eindvocht percentage te kunnen garanderen, zo licht hij toe.

Vloerverwarming
Origineel Chapel Parket ® heeft een rijke historie en het is een van de oudste merken met een eigen stijl en ziel, zo stelt de vertegenwoordiger van het merk. “We gebruiken uitsluitend het beste Europese eiken waarbij de natuurlijke variatie in het hout gerespecteerd wordt en maken we de vloeren in zowel in massief als samengestelde uitvoering.” De samengestelde vloerdelen zijn bij uitstek geschikt voor vloerverwarming en ook –koeling, aldus de fabrikant. De exclusiviteit wordt onderstreept door de handmatige afwerking van elke vloer, waarbij een beschermende laag wordt aangebracht die de vloer enorm slijtvast maakt. De collectie is verkrijgbaar in meer dan 80 kleuren. “Wat we ook bedenken, al onze vloeren moeten belevenis, karakter en emotie uitstralen.”

Duurzaamheid
Met circa 5000 zonnepanelen op het dak, die per jaar 1.250.0000 kW opleveren, en een eigen biomassaenergiecentrale op het terrein kan Houtindustrie Schijndel zich met recht een duurzame onderneming noemen. “In onze eigen biomassa energiecentrale wordt het schone resthout dat vrijkomt tijdens de productie verbrand, hiervoor zijn geen transport bewegingen benodigd en geen geïmporteerde houtpallets zoals die gebruikt worden voor de bijstook in kolen centrales.” De bio-energie centrale is in 1997 gebouwd en was toen de eerste in de Benelux. Per jaar levert de centrale zo’n 7,5 miljoen kW aan energie. Lo Piccolo: “We zijn niet alleen ruimschoots zelfvoorzienend, maar leveren voor 3500 huizen stroom aan het energiebedrijf Van de Bron. Deze duurzame visie zit in ons DNA. We doen het écht met het oog op de toekomst.”

Dit artikel stond in Vloeren Business Magazine editie 22-2020.