Ook Henk Laverman van WOCA Nederland reageerde op mijn vraag over de huidige bedrijfssituatie. Het bedrijf in Groningen heeft het op dit moment druk, tegen de verwachtingen in.

“Wij zijn nog volledig operationeel, al is de kantoorbezetting wel een stuk lager. Meestal zitten we hier met één of hooguit twee man en we wisselen het wat af. We bezoeken momenteel geen klanten en we hebben de voordeur ook dicht, om geen onnodige risico’s te lopen. Gek genoeg is het bij ons nu drukker dan ooit qua bestellingen. Een maand geleden hebben we in Denemarken al extra veel voorraad ingekocht om er zeker van te zijn dat we kunnen blijven leveren en sinds dat moment zijn de bestellingen in Nederland omhoog geschoten.”

“Mensen zitten thuis en zijn volop aan het klussen, zo merken wij ook aan de vele extra telefoontjes die wij krijgen. Zowel de binnen- als de buitenproducten worden erg goed verkocht momenteel. De webshops en tuincentra doen het erg goed, maar ook de groot- en detailhandels bestellen op dit moment meer dan normaal.”

“Geef het volk brood en spelen zei Julius Caesar al. Alle bedrijven in de categorie spelen hebben het op dit moment erg moeilijk, de categorie brood profiteert daar van en daar valt onderhoud aan je huis ook onder. Als je verplicht thuis zit wil je toch graag dat je huis en tuin er een beetje verzorgd uitzien en mensen hebben daar nu ook wat meer tijd voor.”

“Het is moeilijk te voorspellen wat er gebeurt als dit allemaal achter de rug is. Wel denk ik dat het online winkelen in ieder geval het komende jaar een nog veel grotere boost gaat krijgen. Veel winkels die het moeten hebben van klantenbezoek merken nu hoe belangrijk het is om ook online te kunnen leveren als de winkelbezoeken teruglopen. In Nederland is online winkelen al veel verder dan in veel van de ons omringende landen. Sommige collega-importeurs in landen waar deze ontwikkelingen nog wat minder ver zijn, hebben duidelijk meer last van de hele situatie.”

“Veel parketteurs kunnen nu nog gewoon door blijven werken, omdat ze meestal alleen in huis zijn of eventueel met een collega, al hoor je ook wel dat opdrachten soms opgeschoven worden omdat de familie des huizes ook thuis is en het risico, terecht, te groot wordt bevonden. Hoe langer het duurt, hoe meer economische schade dit oplevert en dan zullen wij dit als branche natuurlijk ook gaan merken, zowel in de particuliere als de zakelijke markt. Hopelijk valt het mee, houdt iedereen zich aan de voorgeschreven regels en komt het normale leven geleidelijk aan weer op gang. Tot die tijd hoop ik dat iedereen zo veel mogelijk gezond blijft en zijn of haar werkzaamheden uit kan blijven voeren.”