De tapijt- en kunstgrasindustrie in de Benelux heeft een belangrijke stap gezet op weg naar een groenere toekomst met de recente publicatie van een routekaart voor de industrie. In de “Visie Tapijt 2030” zetten de Verenigde Nederlandse Tapijtfabrikanten lijnen uit om het energieverbruik aanzienlijk te verlagen en te streven naar 100% recycleerbaarheid van hun producten.

MEAF Machines heeft nu haar in-house extruder test- en demonstratie lijn speciaal ingericht om producenten te helpen oplossingen voor duurzamere tapijtruggen te testen voordat ze zich vastleggen op een grootschalige conversie van hun productie. “De tapijt- en kunstgrasindustrie is zich er ten volle van bewust dat ze haar ecologische voetafdruk moet verkleinen, zowel bij de productie als aan het eind van de levenscyclus,” legt extrusie-expert Rony d’Hollander uit.

“Door de eisen die aan een tapijtrug gesteld worden, zoals vormvastheid, vocht- en slijtvastheid, maar ook leg- en reinigingsgemak, staan de bedrijven voor een hele uitdaging om van de traditionele, moeilijk te recyclen, tapijtrug over te stappen op duurzamere oplossingen.” Op het ogenblik worden vooral bitumen en producten op basis van latex gebruikt. Geen van beide kan gemakkelijk gerecycleerd worden en de laatste is een nat proces dat veel proceswater en aardgas voor droogtunnels vraagt. Een mogelijke uitweg uit het dilemma van de industrie is over te schakelen op thermoplastische elastomeren (TPE’s) voor de tapijtruggen.

Voortbouwend op 75 jaar ervaring in machinebouw behoren MEAF’s extruders tot de beste in hun soort als het gaat om flexibiliteit, energie-efficiëntie en ruimtebeslag. “Niet alleen onze klanten profiteren van de modulaire opbouw van onze machines. Het maakt het ons ook gemakkelijker om op onze eigen test- en demonstratielijn probleemloos te rouleren tussen een opstelling voor verpakkingen of voor tapijtruggen,” zegt Roald de Bruijne, Sales Manager bij MEAF. ”Onze schroef- en cilindertechnologie kan bijna elke thermoplast verwerken. Dat geldt ook wanneer grotere hoeveelheden vulstoffen, zoals CaCO3, of additieven gebruikt worden om het materiaal aan de specificaties van de industrie te laten voldoen.”

In nauwe samenwerking met contacten uit de tapijt- en kunstgrasindustrie heeft MEAF de test- en demonstratielijn uitgerust met nieuwe koelwalsen, terwijl de extruder nu ingesteld kan worden om zowel primaire als secundaire backing te produceren. “En het mooie is dat deze technologie ook op hun bestaande machines kan worden toegepast, zodat het voor klanten gemakkelijker wordt om op hun huidige machines de overstap naar duurzame productie te maken.”

“Wanneer bedrijven op zoek zijn naar een nieuwe soort grondstof, een nieuw materiaalmengsel of een nieuwe machine-leverancier, is het altijd nuttig om een test te kunnen doen voor ze beslissen wat de beste weg is,” voegt Roald toe. “Het is net als een proefrit maken als je een nieuwe auto wilt kopen. We blij dat we met onze eigen test- en demonstratielijn zijn deze mogelijkheid ook aan onze klanten kunnen bieden.”

www.meaf.com