MeisterWerke Schulte GmbH heeft het familiebedrijf Hain Natur-Böden, specialist op het gebied van houten vloeren in Rott am Inn, overgenomen. Guido Schulte, meerderheidsaandeelhouder van MeisterWerke van de derde generatie: “Deze investering maakt het mogelijk onze strategie, innovatie en kwaliteit ‘Made in Germany’ duurzaam te verankeren in de veranderende markt. We hebben veel respect voor de ondernemersprestaties van de familie Hain; onze gezamenlijke waarden verbinden ons.” Susanne Hain, uitvoerend directeur en vennoot bij Hain Industrieprodukte Vertriebs GmbH van de derde generatie, is het daarmee eens: “Nu we als traditioneel familiebedrijf bij een ander sterk familiebedrijf in de branche gaan horen, zorgt dat voor toekomstperspectieven, een grotere expertise en een beter zelfbeeld; deze verandering komt onze medewerkers, vestiging en marktpartners ten goede.”

De twee bedrijven blijven onafhankelijk bestuurd en de twee vestigingen blijven behouden. MeisterWerke zal onder het succesvolle merk Meister haar positie als leverancier van een volledig assortiment in de relevante markten blijven uitbreiden. Ludger Schindler, die naast Guido en Johannes Schulte als directeur bij MeisterWerke werkzaam is, legt uit: “Het meest recente voorbeeld daarvan is ons nieuwe designvloerplatform. Het laat eens te meer zien dat we met ons assortiment trends bepalen; net zoals we dat al meer dan 80 jaar doen in onze markt. ” Momenteel heeft het bedrijf 675 mensen in dienst op de locatie in Meiste en wordt er wereldwijd aan 70 landen geleverd. Naast vloeren bestaat het assortiment ook uit lijsten, panelen en toebehoren.

Bij Hain Natur-Böden ligt de nadruk op het succesvolle assortiment parketvloeren. Als producent van onbehandelde houten vloeren met alleen al honderd afwerkvarianten, biedt het bedrijf consistent duurzame maatproducten uit de eigen zagerij tot afgewerkte planken, waarmee zelfs bij complexe processen een superieure kwaliteit kan worden gewaarborgd. “Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Hain talrijke tevreden klanten uit heel Europa in de woon- en projectsector bedient”, aldus Hain. De ultramoderne productiefaciliteiten op de vestigingen in Rott am Inn en Slowakije, met in totaal 200 werknemers, maken het ook mogelijk om zeer flexibel te reageren op individuele marktvereisten. Susanne Hain, die als directeur werkzaam zal blijven, zegt hierover: “We zijn al meer dan dertig jaar de voorkeurspartner voor onze klanten en leveranciers en dat zal niet veranderen.”

Vooral in de parketsector ziet MeisterWerke samenwerkingsmogelijkheden. Guido Schulte: “Hain heeft, vooral door de geïntegreerde productie, ongekende competenties. Dat zorgt voor succes voor het bedrijf zelf, maar kan, in termen van het delen van knowhow, ook waarde toevoegend voor MeisterWerke zijn. ” Daarnaast kan MeisterWerke profiteren van het gemeenschappelijk inkopen van grondstoffen en een gezamenlijke toplaag productie. Omgekeerd kan Hain profiteren van de uitgebreide ervaring van MeisterWerke op het gebied van digitalisering van processen en markten. Guido Schulte: “Onze markt zal de komende jaren een enorme verandering ondergaan. Digitalisering, internationalisering en de gerichtheid op nieuwe klantengroepen moeten worden ondersteund door de bestaande bedrijfscultuur, vakkundige medewerkers en duurzame structuren. We kunnen onze solide basis nu samen verder uitbreiden.”

Ik zie zelf in deze overname een bevestiging van de bewering dat de parketmarkt samentrekt. Deels door de (komende) schaarste aan grondstoffen en goed opgeleid personeel, deels door de gerichte manier van het zoeken naar vloeren via internet door consumenten en opdrachtgevers. Wie wil opvallen bij Google moet digitaal zeer aanwezig zijn en door de krachten te bundelen wordt dit niet alleen mogelijk maar zelfs onontkoombaar. Op de foto de houtzagerij van Hain.