Vorige week donderdag, 26 april,  is Walter Esch (Platform voor de Parketbranche) tot zijn grote verrassing benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau. De uitreiking van de Koninklijke onderscheiding vond plaats in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel verrichte de uitreiking aan Walter en sprak hem toe.

“Meneer Esch, u zat niets vermoedend een kopje koffie te drinken in het stadhuis. Niet met ons boven, maar beneden, met een aantal bestuursleden van ‘Bommelerwaard helpt Sint-Maarten’ om dat goed geslaagde project samen af te sluiten. Toen wij naar buiten gingen, vroegen we u mee te gaan en na wat verbaasde blikken lukte dat.”

“Al sinds 1972, sinds u er woont, bent u een actief bewoner van, ik mag wel zeggen, één van de mooiste plekken van onze gemeente, Nederhemert-Zuid. U verzorgt de communicatie met alle eilandbewoners om zaken van algemeen belang van het eiland met elkaar te bespreken. Tevens maakt u 4 keer per jaar een buurtblad en brengt dat rond, evenals de dorpskrant. U geeft geheel vrijblijvend advies aan huizenverkopers en huizenkopers, ondersteunt de zangkerstavond én maakt het programmaboekje, staat de historische speeltuin bij met raad en daad, beheert de buurtpreventie app en staat bewoners bij met raad en daad.”

“In 2013 bent U ook raadgevend lid geworden van de dorpsraad, als vertegenwoordiger van Nederhemert-Zuid. Mede dankzij U voelen Noord en Zuid zich weer één dorp. U bent altijd bij de vergaderingen en was zeer actief betrokken bij de activiteiten rond het 1200 jarig bestaan van Nederhemert zoals de zomermarkt, dorpsfilm. En meneer Esch, U bent een druk baasje voor Nederhemert want U bent actief bij de nieuwjaarsreceptie, de lampionnen wedstrijd, het hangen en onderhouden van bloembakken, het plaatsen van een informatiebord en een kunstwerk op een rotonde. En of dat nog niet genoeg is bent u ook mede organisator van Sail 2014 en organisator van SAIL 2017.” Dit is een lokaal zeilevenement waaraan vorig jaar 50 schepen hebben meegedaan en waarvoor Walter ook vlaggen voor de deelnemers heeft laten ontwerpen.

“Naast uw tomeloze inzet voor Nederhemert hebt nog een liefde die altijd op u kan rekenen. De parketbranche. Uit vele ondersteunende verklaringen blijkt het belang van uw tomeloze inzet voor de parketbranche. Voor winkeliers, parketleggers, parketgroothandels én fabrikanten door heel Nederland en zelfs daar buiten. U bent een voorvechter van de parketopleiding en organisator van Nederlands Kampioenschap Parketleggen en de Europese Kampioenschappen Parketleggen. En u was secretaris van de Parketgroep Nederland. Deze groep groeide onder uw leiding uit van 11 winkels naar 50 parketspeciaalzaken. U zocht altijd het voordeel voor zowel de leden als de leveranciers en beide kanten waardeerden en respecteerden u. Dankzij u is de parketbeurs, die 10 jaar geleden dreigde te stoppen, nieuw leven in geblazen en hebben zij vorig jaar het 10 jarig jubileum gevierd. Ook was u oprichter van Platform Parketbranche, een samenwerkingsverband van leveranciers en afnemers die zich ook elk jaar inzetten voor het Nederlands Kampioenschap Parketleggen. U hebt het voortouw genomen om het convenant ‘Nederland VOS-vrij’, (arbo oplosmiddelvrij werken) te implementeren. Dat lukte de branche zelf niet, maar u wel. Dat heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het uitbannen van producten met te veel schadelijke oplosmiddelen. Daarnaast hielp en helpt u verschillende ondernemers met een parketbedrijf, die uw hulp goed kunnen gebruiken.”

“Uit alle ondersteunende verklaringen kwam één ding overduidelijk naar buiten en ik citeer: ‘Walter is een puur mensen-mens, die voor iedereen klaar staat om iets te regelen of te organiseren. Er zouden meer van dit soort mensen rond moeten lopen en we zouden een heel wat mooiere wereld hebben.’ Meneer Esch, uw tomeloze inzet is en wordt gezien en gewaardeerd. Ik vind het een eer te kunnen zeggen, dat  bij Koninklijk besluit is besloten u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.”

Walter was uiteraard aangenaam verrast met deze onderscheiding.  Op de foto ziet u van Clarie Esch (die op de hoogte was van het voornemen en dit goed verborgen heeft weten te houden), de kersverse Ridder en burgemeester Rehwinkel. Met heel veel dank aan Gerben Sas voor het aanleveren van de tekst en de foto!