De M bij de nieuwe tafelcirkelzaag TS 254 M van Metabo staat voor mobiliteit. Maar met een tafelcirkelzaag mobiel zijn, past dat wel bij elkaar? “Ja“, zegt productmanager Leonard Sautter, “want de TS 254 M is compact en kan met de ingebouwde grepen zowel met één als met twee handen worden gedragen. Daarmee is hij bijzonder geschikt voor zaagwerkzaamheden op de bouwplaats en interieurbouw.“

De nieuwe tafelcirkelzaag is compact, maar toch heel sterk. “En beschikt over alle functies die een goede tafelcirkelzaag nodig heeft. Alle losse onderdelen kunnen in de machine worden opgeborgen en zijn zo altijd binnen handbereik“, zegt Sautter. Het robuuste onderstel zorgt voor stabiliteit en met de stelpootjes staat de TS 254 M ook op een oneffen ondergrond heel stevig. De zaaghoogte is traploos instelbaar.

Bij de nieuwe tafelcirkelzagen beschermen de overbelastingsbeveiliging en zachtaanloop zowel de motor als de aandrijving. Daardoor is de TS 254 M bijzonder duurzaam. “Bij Metabo staat echter vooral de veiligheid van de gebruiker centraal. Daarom hebben we ook de TS 254 M voorzien van heel veel veiligheidsrelevante functies“, aldus Sautter. Zodra de machine wordt uitgeschakeld stopt de snelle rem het zaagblad binnen drie seconden. De herstartbeveiliging voorkomt een ongeoorloofde start, bijvoorbeeld na stroomuitval. “Met een zaagblad-diameter van 254 mm heeft de TS 254 M een solide zaaghoogte voor uiteenlopende, dagelijks voorkomende werkzaamheden in de houtbewerking en vooral de interieurbouw“, vertelt Sautter. “Zo kunnen met de TS 254 M versteksnedes, langssnedes of afkortsnedes worden gemaakt. Met het, zonder gereedschap, verzinkbare spouwmes kunnen bovendien groeven worden gezaagd. En bij het transport steekt de tafelcirkelzaag niet uit.“ Het zaagblad kan dankzij een spindelvergrendeling snel en gemakkelijk worden verwisseld.

De gebruiker kan de hellingshoek van het zaagblad exact instellen met het draaiwiel, waardoor verdekte zaagsnedes van plus en minus 1,5° met de machine mogelijk zijn. Om er vervolgens voor te zorgen dat er letterlijk niets scheef gaat, stelt de veergelagerde terugzetautomaat de hellingshoek weer terug op nul tot 45°. De parallelgeleider van de TS 254 M heeft een maximale afstand van 520 mm tot het zaagblad en blijft dankzij de dubbele klem en snelbevestiging altijd stevig op zijn plaats. Een extra fijninstelling zorgt ervoor dat op de millimeter nauwkeurig kan worden gewerkt. Parallelle of haakse snede: dankzij de geïntegreerde tafelverbreding en -verlenging, blijven zelfs grote werkstukken goed liggen.

Tot de standaardlevering van de TS 254 M behoort een hardmetalen zaagblad van Metabo met 40 tanden, een parallelgeleider, een haakse geleider, een tafelverlenging en -verbreding evenals een schuifstok. Het inklapbare onderstel TSU is los verkrijgbaar en wordt met slechts vier snelbouten gemonteerd. In de zomer van 2020 brengt Metabo bovendien een aanvoerslede voor een bijzonder nauwkeurige geleiding op de markt.