De wereldeconomie beweegt zich voort in onzekere tijden maar het Duitse bouwchemieconcern Uzin Utz heeft vorig jaar een succesvol resultaat geboekt met een omzet van 487,1 miljoen euro. Een record voor het familiebedrijf uit Ulm.

Ondanks dat 2022 een jaar vol strubbelingen was steeg de omzet van Uzin Utz in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar in de tweede helft met 10,7 procent en dat is ongeveer 47 miljoen euro. Maar vergis u niet: omzet zegt niet veel over de winst want de kosten zijn vorig jaar ook gestegen: de uiteindelijke winst is na aftrek van belastingen en andere kosten uiteindelijk uitgekomen op 36,3 miljoen euro en dit is 23.5 procent lager dan in de eerste helft van 2022. Het optimaliseren van de kosten (lees: bezuinigingen) hebben de winstgevendheid dus maar voor een deel kunnen opvangen.

Hierin staat het bedrijf uiteraard niet op zichzelf. Het zal voor iedereen een herkenbare situatie zijn: meer omzet, meer kosten, een lagere winst over 2022. “Een verstoorde supply chain, schaarste aan grondstoffen, gestegen materiaal- en energieprijzen, we kennen het verhaal allemaal. We moeten doorgaan met het beteugelen van de kosten willen we winstgevend blijven”aldus Christian Richter, CFO van Uzin Utz (rechts op de foto naast CEO Philipp Utz).

Milieu en grondstoffen blijven belangrijke thema’s voor het bedrijf en er zal nog meer de focus op worden gericht. Volgens eigen onderzoek is meer dan 50 procent van de afvalproductie en bijna 40 procent van de CO2 uitstoot afkomstig uit de wereldwijde bouwindustrie. “Deze harde cijfers tonen aan dat we nog meer verantwoordelijkheid moeten nemen”, aldus Philipp Utz. “Tel daar de politieke en maatschappelijke druk bij op die bij bedrijven als het onze wordt gelegd en we moeten er wel naar handelen om minder bij te dragen aan de verslechterende situatie voor het milieu. De eerste successen van de Green Deal tonen ook aan dat de bouwbranche kan en moet vergroenen.” Daarom ontwikkelt het bedrijf in schone en herbruikbare grondstoffen en klimaatneutrale productieprocessen. Het zelfverklaarde doel is om tot aan 2025- dus in minder dan twee jaar tijd- de uitstoot van schadelijke stoffen met 25 procent te verminderen.

De uitgaven voor R&D waren in 2022 12,8 miljoen euro. Ongeveer 130 medewerkers hebben in de afgelopen 12 maanden 137 innovatie projecten opgestart bij de 11 internationale vestigingen van het bedrijf. Het totale bedrag voor investeringen lag vorig jaar op 41,1 miljoen euro, met inbegrip van investeringen in de productiefaciliteiten in Waco, Texas en Haaksbergen. Ook het nieuwe opleidingscentrum Orange World in het Duitse Würzburg valt hier onder. Voor het bedrijfsjaar 2023 verwacht de fabrikant in lijn met de macro-economische ontwikkelingen en geopolitieke spanningen een verdere terugloop van de winst tegenover een geringe omzetgroei in vergelijking met 2022.