Maar liefst zes op de tien Nederlanders vinden het onprettig om werklieden alleen te laten bij hen thuis. Dit blijkt uit onderzoek van Laminaatenparket.nl onder 1.011 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Mogelijk ontstaat dit wantrouwen door hoe vakmensen zich in hun bijzijn gedragen. Zo ergert achttien procent van de respondenten zich aan professionals als schilders, loodgieters en elektriciens in huis.

Jonge Nederlanders zijn het meest wantrouwend tegenover werklui, want van hen laat maar liefst 59 procent vakmensen liever niet alleen bij hen thuis. Onder dertigers bedraagt dit percentage 47 procent. Het lijkt erop dat jongeren het in zijn algemeenheid niet zo op vakmensen hebben, want drie op de tien van hen ergeren zich als ze thuis werklui ontvangen. Dat percentage daalt naarmate de leeftijdscategorie oploopt. “Met vakmensen haal je professionals in huis die er zijn voor jouw onderhoudsproblemen, niets meer en niets minder”, zegt Floris Jeurissen, eigenaar en algemeen directeur van Laminaatenparket.nl. “Onbekenden in huis laten kan uiteraard vreemd aanvoelen, maar vakmensen komen met de beste bedoelingen langs om hun werk te doen. Sinds ik tien jaar geleden startte ben ik amper tot geen wanpraktijken tegengekomen. In mijn ogen is de angst dan ook veel groter dan het reële risico.”

Het wantrouwen en de irritatie vertaalt zich ook in het gedrag wanneer Nederlanders thuis werklieden ontvangen. Zo blijkt uit het onderzoek dat negen procent van de respondenten niet eens eten of drinken aanbiedt. Met twaalf procent zijn het vooral jongeren onder de dertig die niet langskomen voor de koffieronde. Desondanks geeft tweederde van de Nederlanders werklieden wel fooi voor het verrichte werk. Mannen zijn hierin met 36 procent een stukje guller dan vrouwen (29 procent). Jeurissen: “Zelf vind ik het tamelijk gênant om vakmensen niets te eten of te drinken aan te bieden, dus ik ben blij dat een groot deel van de Nederlanders dit gewoon doet. Hiernaast kan een informeel praatje maken helemaal geen kwaad, want in sommige gevallen zit je toch een tijdje met elkaar opgescheept. Ik hoor van onze vloerleggers vaak dat ze een kopje koffie of kort gesprek zeer waarderen, waarschijnlijk nog meer dan een paar euro fooi.”

Ondanks de afstandelijke houding tegenover werklieden, flirt één op de twintig Nederlanders weleens met hen als zij over de vloer zijn. Vrouwen maken zich hier iets vaker schuldig aan dan mannen (zes procent tegenover vier procent). Wellicht komt dit door de ‘looks’ van de vaklui, want twee op de tien Nederlanders vindt personen in werkkleding sexyer dan strak in pak. Vooral mannen zijn hier met 23 procent van gecharmeerd. Jeurissen: “Grappig dat overalls, werkbroeken en veiligheidsjassen zo in de smaak vallen bij Nederlanders. Zelf vind ik het ook wel wat hebben. Hoewel onschuldig flirten natuurlijk altijd mag, wil ik wel alvast aangeven dat het leggen van de vloer of het verbouwen van de keuken bij te veel geklets wat vertraging kan oplopen. Dat risico is dan voor de flirter.”