Met The Green Collection als thema wil vloerenbeurs DOMOTEX aantonen dat men in Hannover volop overtuigd is van duurzaamheid. Het hoofdthema heet Floored by Nature, The Green Collection is een oproep om duurzame producten te laten zien tijdens de komende editie van 12 tot en met 15 januari 2023.

De beurs wil dit thema graag benadrukken tijdens de komende editie en maakt van deze opstelling The Green Collection het middelpunt van de beurs voor tapijt, karpetten en andere typen vloerbedekking. Daarom roept de organisatie bedrijven op om hun concepten te tonen in deze centrale presentatie. Sonia Wedell-Castellano, Gloabal Director van DOMOTEX: We willen graag met The Green Collection ruimte voor duurzame producten scheppen als inspiratie voor een circulaire economie en duurzame productie, maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. We hebben een jury aangesteld die producten hierop beoordeelt. Zo hopen we het hoofdthema nog duidelijker naar voren te brengen en als beurs bij te dragen aan meer bewustzijn voor duurzaamheid binnen de tapijt- en vloerenindustrie.”

Geen beurs zonder lezingen en voordrachten, dus ook DOMOTEX 2023 heeft een programma. Het is nog niet duidelijk wie er gaat spreken maar het gaat over duurzaamheid, de leveringsketen, de Green Deal van de EU die op handen is en er worden prijzen uitgereikt door de hierboven vermelde jury. Plus de productbijdragen van deelnemende fabrikanten waar men op hoopt.

Wat betreft de jury en de prijzen: er zijn vier onderdelen waarbinnen kan worden gewonnen.

• Eco-friendly Products: materialen zijn op biologische basis en ethisch gekweekt danwel zijn de grondstoffen gerecycled of geüpcycled.

• Healthy Products: Emissievrije productie van tapijt en andere vloerbedekkingen.

• Sustainable Production: alternatieve, energiebesparende en verder duurzame productprocessen en producten.

• Social Responsibility: actief optreden tegen kinder- en dwangarbeid en zonder uitbuiting produceren door fabrikanten.

De jury komt in november al bij elkaar om de eerste inzendingen te beoordelen. DOMOTEX werkt voor The Green Collection samen met het bouwkundig instituut TFI, dat voor heel Europa bouwproducten voor binnen en buiten test en certificeert. De jury bestaat uit Bayram Aslan, hhofd van het instituut TFI Aachen plus Joachim Stumpp van materiaaldatabank raumprobe, Roman Eberharter, de (in ieder geval voor mij welbekende) president van de FENA (European Federation for Furniture Retailers), Reto Aschwanden, Managing Director van het label STEP en Thomas Pfnorr, duurzaamheidsmanager van uitgeverij SN-Verlag. Ik mis hierbij Richard A. Kille en Walter Pitt, mijn twee (ok, inmiddels gepensioneerde) helden van de Duitse vloerenbranche. De ene een flamboyante publieksmagneet die overal opdook met een indringende blik en een indrukwekkende snor, de ander een ingetogen, vriendelijke parketexpert met baard, een enorme kennis over alle houtsoorten en een standaardwerk over de Duitse parketgeschiedenis op zijn naam.

Hoe zit het met de aanmeldingen voor januari? Volgens de organisatie op koers. Namen? Battilossi, ABC Italia, IPEK – A. Ipektchi, Jaipur Rugs Company, Jambros Modern Flooring, Javi Home, Tisca Textil, Lila Valadan/ Naziri en Surya voor handgemaakt tapijt. McThree, Merinos, Oriental Weavers, Solomon en Ragolle voor machinaal vervaardigd tapijt. De firma’s ter Hürne, CFL Flooring, Falquon, Lamett, Li&Co en Swisskrono voor parket, laminaat en LVT. Balta Rugs doet ook mee. Aspecta is er weer bij.  Neuhofer, SELIT en Välinge voor plinten, ondervloeren en vloertechniek.

Voor zij die van voorpret houden is er een officiële DOMOTEX 2023 Trailer .