Van 11 tot en met 14 januari is het weer tijd voor de DOMOTEX in Hannover en de grootste vakbeurs voor vloeren van Europa wijst ons graag op het vernieuwende karakter van sommige exposanten. De tijd dat voor een project gekozen kon worden uit een beperkt aantal kwaliteiten is voorbij, opdrachtgevers wensen en verwachten speciale uitvoeringen voor hun kantoor, theater, restaurant of school. Het thema van deze editie is CREATE ‘N’CONNECT, waarbij bedoeld wordt: het contact tussen opdrachtgevers en fabrikanten met de architect of ontwerper als tussenpersoon. Deze groepen worden dan ook extra gemotiveerd om langs te komen in Hannover.

De vloer als verbindend element in het interieur. Het is een boodschap die niet vaak genoeg verkondigd kan worden maar gek genoeg staan de meeste vloerenfabrikanten er nog steeds niet echt bij stil: een vloer is een vloer en daarmee basta. Vandaar dat DOMOTEX terecht de nadruk legt op de rol van de vloer als basis voor de leef- en werkruimte. Zo is er de Framing Trends display in hal 9 waar creatieve interpretaties van het CREATE ‘N’CONNECT thema worden gepresenteerd en waar bezoekers hun enthousiasme voor vernieuwingen kunnen delen met de fabrikanten.

Veel deelnemers aan DOMOTEX 2019 zijn de drijvende krachten achter vernieuwende vloeren die overal ter wereld worden toegepast. Van een historische danszaal in Chicago, een boekwinkel met kroeg in Oslo en het nieuwe Allianz stadion in Wenen: vloeren (en installatietechnieken) maken een integraal deel uit van het ontwerp. Producten die hun debuut hebben gemaakt op de beurs in Hannover en die worden geleverd door namen als Oriental Weavers, Galleria Battilossi, Chapel Parket, Classen, Fletco en Uzin Utz. Enkele voorbeelden:

Het Blackstone Hotel werd in het centrum van Chicago geopend in 1910. Voor de renovatie van het interieur, met name de Crystal Ballroom (populair als trouwlocatie) nam eigenaar The Gettys Group contact op met Oriental Weavers uit Egypte. Een custom machinaal geweven Axminster tapijt, zoals u kunt zien op de foto, uit 80 procent wol en 20 procent polyamide (voor de slijtbestendigheid) was het resultaat. De golven van Lake Michigan, vlakbij het hotel, keren terug in het patroon van het tapijt. In Hannover laat de Egyptische tapijtfabrikant weer nieuwe voorbeelden van vernieuwing zien.

Gebrüder Thonet Vienna verhuisde onlangs naar een nieuw hoofdkantoor in een voormalig fabriekspand in Turijn. Dit hoofdkantoor met showroom kreeg nieuwe handgemaakte wollen tapijten van Galleria Battilossi, winnaar van een Carpet Design Award op DOMOTEX in 2017. De collectie Hermitage Herringbone visgraat parket van ons eigen Chapel Parket is terug te vinden op de tweede verdieping van de YME Universe dameskledingzaak in Oslo, waar een boekwinkel met cafeetje is gevestigd. Er is gekozen voor een visgraat in drie kleuren (zwart en twee kleuren bruin) die in sfeer en warmte aansluit bij de houten balken van het interieur.

Forbo Flooring en Uzin Utz werkte samen in het opleveren van de vinylvloeren in de lounges van het Allianz Stadion in Wenen, thuisbasis van Rapid Wien (Hopp, Austria!). In slechts 17 maanden werd dit stadion gebouwd, inclusief 10.000 vierkante meter aan vloeren, waarvan 8.000 vierkante meter vinyl dat soms tot oppervlakten van 300 vierkante meter zonder profiel moest worden gelegd. Met behulp van de RR 203 fiberglas scheuren opvuller en NC 182 reparatiemortel hoefden er geen ankers te worden aangebracht en kon de vinyl vloer met hout- en beton decoren op de sneldrogende NC 160 egalisatie worden gelegd. De vloeren liggen in lounges, gangen, vergaderzalen en VIP boxen van het stadion.

Het zijn maar enkele voorbeelden van recente projecten door standhouders van DOMOTEX 2019. De boodschap van de organisatie van de beurs is duidelijk: bent u op zoek naar een fabrikant die dergelijke projecten kan oppakken, kom dan naar Hannover in januari. Andere bezoekers zijn ook van harte welkom.

www.domotex.de