In een persbericht laat de Parket Alliance weten dat PVC vloeren echt niet zo zaligmakend zijn als de fabrikanten van dit type vloeren ons doen geloven. Het is opnieuw een teken dat de parketwereld eindelijk van zich afslaat na jaren van aanvallen met vermeende nadelen van een parketvloer ten opzichte van vinyl. Hieronder de integrale tekst van het bericht (op de foto een parketvloer):

“Het t-shirt van nog geen drie euro, de jeans voor een onmogelijk prijs en het leuke zomerjurkje dat je voor zo’n lage prijs niet kunt laten hangen. Een paar keer dragen, weg ermee en op naar de volgende aankoop. Het zal misschien verbazing wekken maar volgens het Amerikaanse designbureau Olympic Construction Services vertoont de alom bekende en inmiddels vrij populaire PVC-vloer alle trekjes van “fast fashion”. Zwaar milieubelastend, de goedkope prijs is een vrijbrief tot snelle vervanging en PVC is niet of nauwelijks verantwoord te recyclen. Al met al is het in de verste verte geen duurzame aankoop.”

“Het Amerikaanse bureau maakt de “fast fashion” vergelijking in een blog op haar website. Uitgebreid en overtuigend gedocumenteerd onderbouwen ze hun visie op de ware aard van de PVC-vloer. De Parket Alliance ziet in deze blog een keiharde bevestiging van haar standpunten over de PVC-vloer versus de houten vloer. De houten vloer onderscheidt zich door een minimale milieubelasting tijdens het productieproces, kent een zeer lange levensduur, is vrijwel altijd weer te recyclen en is een duurzame opslagplaats voor CO2!”

“De PVC-vloer is in al deze opzichten de tegenhanger van de houten vloer. Alle nadelen worden nog eens uitvergroot door de lage prijs die een aanmoediging is voor kortstondig gebruik en het in hoog tempo vergroten van de afvalberg.”

“Natuurlijk gaat de blog uit van de Amerikaanse situatie. Een omgeving waarin het gebruik van discutabele grondstoffen en toevoegingen, zware milieubelasting en de lage recyclinggraad minder onder het vergrootglas ligt dan in Nederland. Hier en in Europa zijn we gelukkig iets verder en is onder meer het gebruik van bepaalde stoffen om PVC te versoepelen al verboden. Helaas is nog heel veel PVC-vloerbedekking afkomstig van buiten Europa waar men over het algemeen veel minder strenge regulering toepast.”

“Maar alle bezwaren die de blog aandraagt tegen het gebruik van PVC als vloerbedekking blijven ook in Nederland en Europa actueel.”

De originele blog is te lezen op https://olyconstructionservices.com/blog/PVC-flooring. Een Nederlandse vertaling hiervan staat op www.real-wood.nl/PVC-blog