Vlak voor het studiejaar 2022-2023 werd het Jakoba Mulderhuis van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) opgeleverd. Dit open en lichte gebouw, met zijn uitnodigende ambiance, vormt het sluitstuk van de Amstelcampus van de HvA. Interieurarchitectenbureau EX INTERIORS tekende voor het stijlvolle, rustgevende interieur waarin Flotex-tapijttegels een hoofdrol vervullen.

Al direct bij binnenkomst word je als bezoeker overweldigd door het imposante atrium. Licht en ruimte komen je tegemoet en de bedrijvigheid van docenten en studenten speelt zich hier af in alle rust.

Voordat we het gebouw verder zullen betreden, gaan we eerst de coffee corner rechts van de entree binnen. Hier hebben we afgesproken met Hetty Keiren, interieurontwerper en projectleider namens EX INTERIORS. Accountmanager Daan Jonkhout is aangeschoven namens Forbo Flooring Systems. Bij een verse kop koffie legt Hetty uit dat de keuze voor Flotex niet zomaar tot stand kwam. “Aanvankelijk wilden we iets ontwerpen met staal en beton, passend bij de techniek van de HvA-faculteit”, zegt zij. Bijkomend voordeel is dat je dat ook eenvoudig kunt schoonmaken. Keerzijde bleek echter de akoestiek. Zeker in zo’n grote open ruimte als deze zijn beton en staal dan een no-go.

“Toch wilden we vasthouden aan het basisidee van een betonuitstraling, maar dan met een prettige akoestiek. In overleg met Daan Jonkhout zijn we toen op een Flotex-vloerbedekking uitgekomen, naast vloerafwerkingen met Marmoleum, Colorex en Surestep in andere ruimten. Projectinrichters VLAQ Groep en Maasdam verzorgden de uitvoering. 17.000 m², verdeeld over dertien verdiepingen.”

“Flotex is een prachtig product”, vindt Daan. “Je ervaart het als textieltapijt, maar het heeft iets heel eigens. Groot voordeel is dat je het prima kunt reinigen, zowel droog als nat, en qua akoestiek is het perfect voor een toepassing zoals in dit gebouw. En niet in de laatste plaats: met Flotex boden we Hetty de vrijheid van ontwerpen. De Flotex-tegels die hier liggen, zijn voor een deel speciaal voor dit project geproduceerd.” Hetty beaamt dit. “Bij EX INTERIORS zijn we met onze ontwerpen altijd op zoek naar de verbijzondering van een ruimte. Dit gebouw is ontworpen om modulair te kunnen inrichten en er in zones te werken. Daar hebben we met ons vloerenontwerp op ingespeeld, maar bijvoorbeeld ook met kleuraccenten op wanden en scheidingsgordijnen.”

“Over elk detail is nagedacht en samen vormen die een uitgebalanceerd interieur, waarin het plezierig werken, studeren en verblijven is. In Forbo Flooring Systems hebben we een partner die hierin meedenkt en meegaat. Er zijn wel zeshonderd standaardkleuren in Flotex leverbaar, maar toch gingen wij deels voor een special. Om daarvoor de door ons gewenste kleurnuance te bereiken, hebben sommige proeven het niet gehaald, maar Daan ging door tot wij helemaal tevreden waren. Dat is dus een van de redenen dat wij al sinds de oprichting van EX INTERIORS met Forbo Flooring Systems werken. Ze leveren altijd topkwaliteit, er is nooit gezeur en als je iets speciaals wilt, dan staan ze voor je klaar met raad en daad.”

Tijd voor een rondgang. We nemen de lift om van bovenaf het atrium in te kunnen kijken. Het lijnenspel geeft een prachtig beeld van Hetty’s vloerontwerp, steeds terugkerend op de terrassen en looppaden in de open ruimte, waarin routes en werkzones duidelijk herkenbaar zijn. Hiervoor zijn vier tinten Flotex-tegels gebruikt, die in afgescheiden vlakken toch een samenhangend geheel vormen. “Het scheiden van ruimten en die tegelijk met elkaar verbinden”, noemt Hetty dit. “Groepjes studenten zonderen zich af, maar zoeken elkaar ook op, afhankelijk van de activiteit waar zij mee bezig zijn.” De vier Flotex-kleurtonen op de vloer sluiten mooi op elkaar aan en felle kleuraccenten in rood, geel en blauw op wanden en gordijnen zorgen voor speelse overgangen en onderbrekingen. Bijzonder ook is de afwerking van betonwanden van strekmetalen rasterwerk met daarachter gerecyclede jeansstof. Niet alleen past dit mooi bij de rest van het interieur, het draagt ook bij aan de prettige akoestiek.

In de visie van Hetty: “Als je als bezoeker of gebruiker van een gebouw ervaart dat alles klopt, dan hebben wij ons werk als ontwerper goed gedaan. Zij zien echter niet wat voor processen daar allemaal achter schuilgaan. Voor ons dus prettig om met een partner te werken die je adviseert en met je meedenkt. Zo kwamen we in overleg met Daan ook uit op Flotex. Het biedt het comfort en de uitstraling van tapijt en het gemak van Marmoleum.” We volgen Hetty trap op, trap af door het gebouw, waarbij zij wijst op ontwerpdetails. Ook voor haar geldt dat zij sommige delen van het gebouw nu pas voor het eerst ziet nu ze net opgeleverd zijn. We komen langs technische ruimten waar de vloeren zijn afgewerkt met het geleidende Colorex en in werkplaatsen waar Surestep op de vloer ligt. Een docent kijkt tevreden rond tussen zijn studenten. “Dit gebouw is zoveel aantrekkelijker dan het oude gebouw waar wij vandaan komen”, zegt hij. “Hier hoef je studenten niet te wijzen op de mogelijkheden om aan hun project te werken, ze weten het zelf wel te vinden.” Hetty hoort het allemaal tevreden aan. “Een gebouw waarin studenten als vanzelf hun weg vinden: hoe mooi wil je het als interieurontwerper hebben?”