Onzekerheid door inflatie, een gedaalde vraag en een probleem om aan hout tekomen: de drie grootste oorzaken van de daling in de verkoop van parket in bijna heel Europa in 2022 in vergelijking met het recordjaar 2021, volgens de Europese federatie van parketfabrikanten FEP.

Gebaseerd op informatie van de leden en nationale brancheverenigingen schat de FEP in dat de daling in 2022 gemiddeld rond de 8,2 procent moet liggen. Dit is een schatting want exacte cijfers uit alle landen ontbreken nog, die worden pas in juni verwacht tijdens de ledenvergadering in Barcelona (15 en 16 juni).

In het recordjaar 2021 steeg de verkoop nog met 6,2 procent, de hoogste stijging in tien jaar tijd. Maar vorig jaar liep het bijna overal in Europa terug, met name in de tweede helft van het jaar. De FEP wijt het aan het einde van de huizen renovatiegolf van de pandemiejaren plus de gestegen kosten voor hout en minder nieuwbouw. Ook voor dit jaar zit er niet veel groei in, zo vermoedt de federatie. Uitzonderingen in 2022 waren Zweden (gelijkgebleven, maar het afnemen van de vraag wordt voor dit jaar verwacht) en Zwitserland (9 procent stijging in 2022) melden alle andere Europese landen een achteruitgang van de vraag naar parket. In Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk met zelfs meer dan 10 procent.